A jövőben folyamatosan megjelenhetnek a helyi hivatalok PC-in az orosz alkalmazások.

A moszkvai vezetők bejelentették, hogy a közeljövőben előtérbe kerül a helyi fejlesztésű programok használata. Az első lépés az, hogy 6000 számítógépről eltávolítják a Microsoft Outlookot és az Exchange Service-t. A moszkvai PC-kre az Outlook helyett a Rostelecom PJSC állami szolgáltató levelezőszoftvere kerülhet. A döntéssel a hivatalnokok Vlagyimir Putyin orosz elnök kívánságának tesznek eleget, aki azt szeretné, ha a jövőben a helyi cégek és intézmények kevesebb külföldi technológiát használnának, s az összes állami számítógépen kizárólag orosz fejlesztésű programok futnának. Hosszú távon a Windows operációs rendszert is kiváltanák egy helyi alternatívával.

Artyem Jermolajev, a moszkvai IT-részleg vezetője kijelentette, hogy ha az új alkalmazások használata beválik, akkor kiterjeszthetik a projektet. A jövőben akár 600 000 PC-n és szerveren válthatja ki a New Cloud Technologies által fejlesztett termék a levelezőszoftverek mellett az Office irodai csomagot és a Windows operációs rendszert is. A cél az, hogy ezentúl a hivatalokon kívül az orosz felhasználók is helyi megoldásokat alkalmazzanak. Ezt részben azzal érnék el, hogy megemelnék a külföldi technológiai társaságokat sújtó adókat, ami azt eredményezi majd, hogy a termékeik drágábbak lesznek.

Nyikolaj Anatoljevics Nyikiforov orosz távközlési és tájékoztatási miniszter hangsúlyozta, hogy azt akarják, hogy az adófizetők és az állami vállalatok a pénzüket elsősorban orosz programokra adják ki. Jelenleg az orosz állami hivatalok évente 20 milliárd rubelt költenek külföldi alkalmazásokra. A szaktárca már nyilvánosságra hozott egy listát, amelyen közel 2000 helyi fejlesztésű szoftver szerepel. A hivataloknak a jövőben ezeket kellene használniuk.

A T-Platforms orosz gyártó márciusban mutatta be minden egyben PC-jét, amely a Baikal Electronics által készített, MIPS-architektúrájú és passzív hűtésű Baikal-T1 processzorra épül. A chipeket külföldi üzemekben gyártják. Emellett tavaly Nyikiforov közölte, hogy a Sailfish OS operációs rendszeren alapuló programot fejlesztenének ki.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 093 865 megtekintés

Videó: 48 321 421 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923709

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh