Egy amerikai bíróság úgy döntött, hogy a társaságnak együtt kell működnie a szövetségi hivatallal.

A philadelphiai kerületi bíróság ítélete alapján az óriáscégnek ki kell adnia azokat az elektronikus leveleket, amelyekbe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szeretne betekinteni és amelyeket egy külföldi levelezőszerveren tárolnak.

A döntés azért meglepő és érdekes, mert egy hasonló ügyben tavaly júliusban a Microsoft pert nyert az Obama-kormány ellen, amely azt szerette volna, hogy bármikor hozzáférhessen a társaság egyik ügyfelének Írországban tárolt e-mailjeihez. A Microsoft azonban megtagadta a kérést, ezért az Obama-kabinet megpróbálta jogi úton kikényszeríteni a hozzáférést. A New York-i fellebbviteli bíróság végül a vállalatnak adott igazat. Az amerikai igazságügyi minisztérium azt szeretné, ha az eljárás folytatódna.

A Google pedig úgy határozott, hogy fellebbezni fog. A webes óriás azzal érvelt, hogy ő az e-maileket már elérhetővé tette egyesült államokbeli szervereken és ezzel gyakorlatilag teljesítette az FBI követelését. A korábbi ügyben a Microsoft is ezt tette. Eelhangzott, hogy a konszern műszaki okokból megosztja az adatait a különböző szerverek között, ezért még az sem világos, hogy az egyes elektronikus leveleket éppen hol tárolják.

Thomas Rueter, az ügyben eljáró bíró viszont úgy vélte, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy az FBI betekinthessen az eredeti dokumentumokba, annak ellenére, hogy ezzel elvileg fennáll a lehetősége a magánszféra megsértésének. Egyúttal rámutatott, hogy az óriáscég évente 25 000 keresetkövetelést kap az amerikai hivataloktól azzal kapcsolatban, hogy adjon ki felhasználói adatokat a büntetőjogi eljárásokhoz.

Forrás: sg.hu / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 867 132 megtekintés

Videó: 49 048 172 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051830

Jelenleg az oldalon

19
Online

Interreg CE1013 REFREsh