Életbe lépett a Vatikán és Palesztin Hatóság június végén aláírt megállapodása, miután az abban foglalt minden feltétel teljesült – közölte szombaton az egyházi állam. Ezzel a Szentszék mostantól hivatalosan, de facto is államként ismeri el Palesztinát.

A felek tárgyalásain tavaly május 13-án készült el az az átfogó megállapodás, amely 2000-ben kötött alapszerződésük nyomán szabályozza a katolikus egyház palesztinai tevékenységét, és megerősíti a közel-keleti helyzet békés, tárgyalásos rendezésének Vatikán általi támogatását.

A preambulumból és 32 cikkből álló megállapodásra, amely egyebek között a keresztények jogait védelmező előírásokat tartalmaz, a Vatikán úgy tekint, mint amely példaként szolgálhat az arab és muzulmán országok keresztény kisebbségükhöz való viszonyának rendezésére.

A dokumentum nyomatékosan a Palesztin Állam kifejezést használja.

Tavaly májusi római látogatása során Mahmúd Abbász elnököt békeangyalnak nevezte Ferenc pápa, és a szerződést egy hónappal később, június 26-án aláírták.

Az izraeli külügyminisztérium akkor sajnálkozását fejezte ki, amiért a Vatikán a Palesztin Hatóság államként történő elismerése mellett döntött, és azt hangoztatta, hogy az elsietett megoldás gyengíti azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyekkel a Palesztin Hatóságot akarják rábírni, hogy visszatérjen az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalásokhoz.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 331 megtekintés

Videó: 47 970 647 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887759

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh