Washington óva intette Izraelt az iráni atomlétesítmények elleni támadástól, mert amerikai értékelés szerint egy ilyen támadás visszafelé sülhet el - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

A hírportál meg nem nevezett amerikai hírszerzői forrásokra és nemzetközi nukleáris felügyelőkre hivatkozva azt írta: Teherán a korábbi - Izraelnek tulajdonított - kibertámadások után magasabb szinten helyreállította a károkat a nukleáris létesítményeiben.    

Az irániak olyan új gépeket telepítettek a régiek helyére, amelyek sokkal gyorsabban képesek az urándúsításra. Egy magas rangú amerikai tisztviselő "build back better"-nek (visszaépíteni jobban) nevezte az iráni nukleáris létesítmény-rehabilitációs programot - állította a ynet a The New York Times legújabb értesülése alapján.    

A ynet információi szerint Washington a színfalak mögötti megbeszéléseken figyelmeztette Izraelt, hogy noha a nukleáris létesítmények elleni ismétlődő támadások taktikailag valóban célt érhetnek - de végső soron éppen szándékukkal ellentétes eredményhez vezetnek. A portál úgy tudja: az izraeli tárgyalópartnerek visszautasították azt az amerikai állítást, hogy a támadások éppenséggel az atomprogram felgyorsítását segítették elő a magasabb szintű újjáépítés révén.    

A The New York Times arról számolt be, hogy az izraeli megközelítés - erőszak alkalmazása az iráni atomprogram ellen - szemben áll a diplomáciai, tárgyalásos megoldást hirdető amerikaival.   

Irán és a világ vezető hatalmai - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország - 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.   

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, miután Ebrahím Raiszi vette át az elnöki tisztséget Iránban. A megbeszélések a tervek szerint november 29-én folytatódnak.

Forrás: MTI / timesofisrael.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 858 533 megtekintés

Videó: 49 904 142 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7139198

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh