Emmanuel Macron francia elnök centrista pártja abszolút többségre tett szert a parlamentben a francia törvényhozási választások második fordulója nyomán, így minden akadály elhárult az új államfő reformterveinek megvalósítása elől - derült ki hétfői médiajelentésekből.

A centrista Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese, a szintén centrista Francois Bayrou vezette Demokrata Mozgalom (MoDem) a francia belügyminisztérium vasárnap éjjeli adatai szerint 341 mandátumot szerzett az 577 fős törvényhozásban, ami jóval több, mint az abszolút többség biztosításához elegendő 289 hely. ”Egy évvel korábban még senki sem gondolt arra, hogy ennyire megújulhat a politika” – mondta Edouard Philippe francia kormányfő.

A részvétel ugyanakkor példátlanul alacsony volt a második fordulóban. A csaknem végleges eredmények szerint a francia választópolgárok 56,83 százaléka nem ment el szavazni. Az alacsony részvételi arányt szakértők a növekvő politikai érdektelenséggel, Macron osztatlan népszerűségével és a hosszú választási folyamattal magyarázzák, amely tavaly októberben kezdődött a jobboldali előválasztásokkal. ”Népünk egyfajta általános polgári sztrájkot kezdett” – vélekedett a távolmaradást látva a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország (La France Insoumise) vezetője, akit Marseille-ben képviselőnek választottak vasárnap.

Bár a centrum elsöpörte a jobb- és a baloldalt, győzelme mégsem volt annyira földcsuszamlásszerű, mint ahogy azt a felmérések előre jelezték. ”Biztos többséget szereztünk, de a franciák nem akartak aláírni egy biankó csekket” – kommentálta az eredményeket Christophe Castaner kormányszóvivő.

A jobbközép Köztársaságiak és szövetségeseik 135 mandátumot kaptak a belügyminisztérium adatai szerint, miközben a távozó parlament képviselőinek felét adó Szocialista Párt gyakorlatilag megsemmisült; mindössze 43 helyet sikerült megszereznie. A szocialistákat követik a radikális baloldaliak és a kommunisták 27 képviselővel. A szélsőjobboldali Nemzeti Front 8 mandátumot kapott, ami azonban így is jóval több, mint a 2012-ben szerzett két hely. A parlament munkájában idén már a pártot vezető Marine Le Pen is részt vesz.

Rekordot döntött a női képviselők száma is: míg 2012-től 155 nő vehetett részt a törvényhozás munkájában, 2017-től számuk 223-ra emelkedett – Edouard Philippe miniszterelnök a hagyomány szerint hétfőn vagy kedden nyújtja be kormánya jelképes lemondását, hogy újat alakítson. A várakozások szerint nem kerül sor nagyobb átalakításokra a kabinetben.

Forrás: hirado.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 266 megtekintés

Videó: 48 292 353 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920007

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh