Az Egyesült Arab Emírségek francia Rafale szuperszonikus vadászbombázókat vásárol - jelentette be Párizsban az Elysée-palota, azaz a francia elnöki hivatal, miközben Emmanuel Macron francia államfő Dubajban tárgyal.

A francia közlés szerint az Emírségek pénteken írta alá a 80 darab Rafale típusú vadászbombázó vásárlásáról szóló szerződést. A negyedik generációs szuperszonikus harci repülőket a francia Dassault Aviation óriásvállalat gyártja.   

A Challenges francia hírportál értékelése szerint 2004 óta - amióta hadrendbe állt - ez a legjelentősebb Rafale-megrendelés, értéke mintegy 16 milliárd euró. A francia védelmi minisztérium közlése szerint a Rafale-okat 2027 és 2031 között szállítják le az Emírségeknek.   

A vadászbombázók mellett az Egyesült Arab Emírségek szerződést írt alá 12 darab Caracal helikopter vásárlásáról is. A Caracalok nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopterek, amelyeket az Airbus gyárt.    

A francia elnöki hivatal szerint a szerződések "a két ország közötti stratégiai partnerség szélesebb körű megalapozását" jelentik. A közlemény kiemelte azt is, hogy a szerződések annak a "kölcsönös bizalomnak a megnyilvánulásai", amelyet az Emírségekben található három francia katonai támaszpont is jelez. Florence Parly, francia védelmi miniszter a Twitteren jelezte elégedettségét. "Ez a stratégiai partnerség szilárdabb, mint valaha. Büszke vagyok, hogy a kiváló francia ipart a csúcsokon láthatom" - írta a mikroblogon a miniszter.

Forrás: MTI / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 455 755 megtekintés

Videó: 35 817 376 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5708431

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh