Erre utalnak bizonyos kijelentések, bár a következményeket illetően megoszlanak a vélemények.

2015 végén nagy fanfárral számolt be a sajtó az újabb klímaegyezmény megkötéséről, amely a szakemberek által még elfogadhatónak tartott 2 Celsius-fokos emelkedés betartásához járulna hozzá. Ez ugyan önmagában nem elegendő (még akkor sem, ha minden ország önkéntes alapon betartja az általa vállaltakat), most azonban ismét az Egyesült Államok részéről jelentkezik ellenállás.

Az elnökválasztási kampány során már sejthettük, hogy Donald Trump győzelme esetén alapvető változások mehetnek végbe az USA által követett politikában, az utóbbi hetekben pedig ez igazolódott vissza, hiszen az új elnök valóban eltörölt néhány korábbi intézkedést – többek között a gáz- és olajtermelő cégek erőfeszítéseit korlátozó szigorú szabályozásokat. Most az EPA új vezetője tett olyan kijelentéseket, miszerint a párizsi megállapodás részletei hátrányosak az USA-ra nézve, ezért mindenképpen felül kell majd vizsgálni azokat. Az illetékeseket elsősorban az zavarja, hogy a felemelkedőben lévő ázsiai óriásokat 2030-ig nem köti semmi.

Bár időközben olyan véleményeket is hallani, miszerint a minisztérium adminisztrációja leginkább Trump ellen dolgozik, hátráltatva a készülőben lévő intézkedések véglegesítését és azok hatályba lépését, a kijelentések alapján arra gondolhatunk, hogy itt valóban sor kerül majd néhány komoly változtatásra. A Kína és India esetében alkalmazott, előbb említett speciális kitétel azt jelenti, hogy az USA-nak már most meg kell felelnie az egyezmény előírásainak, miközben az első helyre törekvő Kína és a mögötte szintén felemelkedőben lévő másik óriás egy teljes évtizedet kap (igaz, a 2030-as kötelezettség betartásához már most meg kell tenniük bizonyos lépéseket).

Sok múlhat azon is, hogy az elnök lánya, Ivanka Trump mekkora befolyást gyakorol majd a döntéshozói folyamatra, ő korábban állítólag a szíriai bombázás esetében is nagy hatással volt, itt azonban még a tanácsadókat is meg kell először hallgatni.

Forrás: sg.hu / video.foxnews.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 165 megtekintés

Videó: 48 322 903 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923825

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh