Új cége a gépek uralmának elkerülését célozza, mégpedig az ember és a gépek közötti telepátia lehetővé tételével.

A Wall Street Journal még március végén számolt be arról, hogy Elon Musk egy új céget hozott létre, amely már kifejezetten a mesterséges intelligencia területén igyekszik valami forradalmival előállni. Az emberi agykéreghez kapcsolódó közvetlen interfész ötlete gyógyászati célokat szolgálna, ám a hosszú távú cél a gépek uralmának elkerülése.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott hírek, valamint egy hosszabb írás alapján némileg világosabb képet kaptunk. Megtudhattuk például, hogy Musk itt is a cégvezető posztját töltené be, még jobban összesűrítve amúgy is hektikus programját. A SolarCity céget magába olvasztó Tesla, valamint a SpaceX mellett tehát van egy újabb startup vállalkozása az annak idején a PayPal platformját útnak indító milliárdos üzletembernek, bár ezek mellett még a Hyperloop is említést érdemel, hiszen ez utóbbi a tömegközlekedést forradalmasíthatja. A Neuralink viszont már kifejezetten az agyba ültethető elektródák kérdésével foglalkozik, amely terület ugyan még gyerekcipőben jár, ám már nem tartozik a tudományos fantasztikum kategóriájába.

A Neuralink által kifejleszteni és alkalmazni kívánt elektródák kezdetben bizonyos betegségek és szindrómák ellen segítenének az emberi agynak, némileg kényelmesebb életet biztosítva a szenvedőknek. Idővel azonban akár az emberi beszédet is helyettesíthetik majd ezen beültetett eszközök, hiszen megvalósulhat az ember és a gép közötti „telepátia”. Ez a szorosabb és hatékonyabb kommunikáció pedig bizonyos tekintetben választ adhat a gépek uralmával kapcsolatos kérdésekre és félelmekre, hiszen megelőzheti egy esetleges AI világuralmát (lásd Skynet). Azt persze nem tudjuk, hogy erre mennyiben lesz valóban szükség, az epilepszia és a Parkinson-kór elleni küzdelemben azonban már a kísérleti fázisban tartanak a hasonló megoldások, nyilván ez jelenti az első kört.

A menetrendről és a fontosabb időpontokról még teljesen felesleges beszélni, itt órási munka és több, ma még szinte leküzdhetetlennek látszó akadály vár a kutatókra. Mindenképpen érdekes azonban, hogy Musk az űrkutatás, a megújuló energia, valamint a közlekedés mellett ezen a területen is hajlandó befektetni.

Forrás: sg.hu / waitbutwhy.com