Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt".

Erről maga Erdogan beszélt egy csütörtöki ankarai rendezvényen. A politikus a televízióban közvetített beszédében elmondta, Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette erre a lehetőségre.

Értesülések szerint a török elnök nem először fenyegetőzött ezzel. Egy görög hirportál a hét elején arról számolt be: Erdogan már tavaly novemberben Brüsszelben Junckert és Tuskot azzal fenyegette meg, hogy Törökország menekültekkel árasztja el Európát, ha az unió vezetői nem kötnek jobb alkut Törökországgal a menekültváklság megoldása érdekében.

A török államfő csütörtökön kifejtette: hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerőknek és Oroszországnak a civil lakosságot célzó légicsapásai Aleppóban és környékén.

Beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés - Erdogan szerint etnikai tisztogatás - megakadályozása érdekében. Ahelyett, hogy az ENSZ utasításokkal látja el Törökországot, lépjen közbe Szíriában - tette hozzá.

Kijelentette: Törökország ez idáig közel 10 milliárd dollárt költött a területén tartózkodó menekültekre, amelyhez az ENSZ 455 millió dollár támogatást adott. Szégyen - minősítette a hozzájárulás összegét a politikus.

A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán és egy adott ponton "megteszi majd a szükséges lépéseket". Más országok száz, háromszáz, ötszáz esetleg ezer menekültet fogadtak be - folytatta. Korábban az edirnei határnál többször megállítottuk a nyugatra tartó migránsokat, de lehet, hogy később átengedjük őket és egyszerűen csak jó utat kívánunk nekik - fogalmazott a köztársasági elnök.

Erdogan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül.

A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért a kormányerők és a felkelők évek óta küzdenek egymással. Oroszország tavaly szeptember vége óta Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére légicsapásokat hajt végre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták és más fegyveres ellenzéki csoportok ellen harcoló kormánycsapatokat.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4552381

Jelenleg az oldalon

6
Online