Bármennyire fejlődni fognak és kifinomulttá válnak a robotok, lesz, amiben nem tudják helyettesíteni az embereket.

Reimund Neugebauer, a Fraunhofer Társaság elnöke szerint elsőként a gyártás területén jelennek majd meg önállóan tevékenykedő rendszerek, később az egészségügy és az ápolás területén terjednek majd el az autonóm megoldások. A negyedik fontos terület a veszélyes üzemek; egy atomerőműben a javítási munkák elvégzésére vagy a tűzoltóságnál létfontosságúak a robotok. Szerinte hamarosan gépeket küldünk majd be az égő házakba és ez a szép új világ új üzleti modelleket és munkahelyeket fog létrehozni amellett, hogy persze meg is szüntet állásokat.

"Nem hiszem, hogy gépek tudnának stratégiákat kifejleszteni vagy következtetéseket levonni. Az, hogy tudnak például pókerezni csak korlátozott képességeket jelent. Bővülnek a lehetőségeik, de nem vehetik át az irányítást. Már napjainkban is vannak olyan esetek, ahol korlátozzuk a technikát, Például az egészségügyben a folyamatok végén az embernek kell döntenie. Ezek jogi és etikai kérdések. Csak egy ember vállalhat felelősséget a cselekedeteiért." - emelte ki Reimund Neugebauer.

"Technikai szempontból nagyon sok dolgot már ma is meg lehet oldani. Olyan autókon dolgozunk például, amelyek nem okoznak balesetet, de a vegyes közlekedés (önállóan haladó és emberek által vezetett járművekkel) mindig megmarad, amely nehézségeket okozhat. A prototípusokat tekintve az idei évtől láthatjuk majd az autonóm járművek korlátozott alkalmazását, többek között üzemi területeken vagy később az autópályákon. De a városi forgalomban való közlekedésüket csak 2030-tól tudom elképzelni."

Úgy véli, az automatizáció terjedésével csak Németországban a gyártás területén 490 000 munkahely szűnhet meg. Ugyan az önállóan működő rendszerek a fejlesztők munkáját is részben átvehetik, de az emberekre ugyanúgy szükség lesz a folyamatok ellenőrzéséhez vagy a nyersanyagok kiválasztásához. Neugebauer végül kiemelt még egy fontos szempontot: az emberek továbbra is vágynak majd olyan dolgokra, mint az empátia és a bizalom, ezt pedig a gépek sem most, sem a jövőben nem fogják tudni megadni.

Érdekesség, hogy 2016 júliusában robotadó bevezetését javasolta Frank Appel, a német posta vezetője, majd idén februárban Bill Gates is. De ez több vélemény szerint sem jó ötlet és az elképzelést Andrus Ansip, az Európai Bizottság alelnöke, aki egyben az Európai Unió digitális piacért felelős biztosa sem támogatta.

Forrás: sg.hu / handelsblatt.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 747 439 megtekintés

Videó: 48 950 811 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031770

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh