Jack Ma, az Alibaba alapítója szerint a technológiai változások korábban világháborúkhoz vezettek, ezért ideje átgondolni a dolgokat.

Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezetője, portálja a világ legnagyobb piactere. Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok, így számukra nagy veszélyt jelent az új elnök, Trump által erőltetett protekcionista irányváltás, amit minden nyilatkozatában igyekszik támadni. Meggyőződése hogy a globalizáció jó dolog, de még jobbá kell tenni azáltal, hogy mindenkit be kell vonni a folyamatba, a tudást és a szolgáltatásokat mindenki számára elérhetővé kell tenni. A technikai fejlődés és a globalizáció miatt komoly változások lesznek. Ez a folyamat lehetővé teheti majd az embereknek, hogy az eddiginél sokkal kevesebbet dolgozzanak. Szerinte hisszük vagy sem, 30 év múlva az emberek naponta 4 órát és hetente 4 napot fognak dolgozni. Az üzletember példaként említette, hogy az ő nagyapja még naponta 16 órát dolgozott a mezőgazdaságban és úgy vélte, hogy túlságosan sokat robotol. A nyugati világban most naponta 8 óra a szabályozási korlát, és szintén túlságosan soknak tartják ezt az emberek.

A globalizáció esélyt jelent a kis és a közepes vállalatok számára, amelyek helyi szinten készítik a termékeiket, de azokat a műszaki fejlődésnek köszönhetően világszerte értékesíthetik. Azonban miközben ez a folyamat új munkahelyeket teremt, számos szakma jövőjét megkérdőjelezi, és idővel az is nagy probléma lehet, ha a helyi szolgáltatók nem tudnak globális szereplőkké válni.

Tavaly 870 órát töltött repülőgépen, idén ez a szám több, mint 1000 óra lesz. Mindezt azért teszi, hogy megpróbálja meggyőzni a kormányfőket és vezetőket arról, hogy a globalizáció és a szabadkereskedelem jó dolog, valamint hogy a kisebb cégek a globalizáció motorjaivá válhatnak. A globalizációt ugyanis nem lehet megállítani, a világ egyre kisebb lesz. Az internetet, a(z olcsó) repülőjegyeket és a világot beutazó embereket nem lehet visszadugni falak mögé. S ha valamit nem lehet megállítani, akkor jobbá kell tenni azt.

Ma meg van győződve arról, hogy Donald Trump és kormánya sem tud elzárkózni a globalizáció elől. Az egyre növekvő kínai középréteg egyre inkább érdeklődik az Amerikai Egyesült Államokból származó termékek iránt. Példaként hozta fel, hogy a múlt hétvégén kétmillió amerikai rúzst 15 percen belül adtak el az Alibaba rendszerén keresztül, amivel arra akart utalni, hogy az egyszerű amerikai állampolgárok is nyernek a partnerségből.

Ma úgy véli, a mesterséges intelligencia a következő 30 évben le fogja hagyni az emberi tudást és emiatt sok munkahely szűnik majd meg. Azok, akik képesek lesznek a fejlődéssel lépést tartani, gazdagok és sikeresek lesznek, míg azokra, akiket hátrahagy a társadalom, fájdalmas időszak vár. Amennyiben a társadalom nem lesz képes megfelelően felkészülni erre a helyzetre akkor nagyon komor világ vár ránk. Ha a technológiai forradalom boldogtalan, unatkozó, pénztelen és ezért dühös embertömegeket eredményez, az kirobbanthatja a harmadik világháborút. A korábbi nagy műszaki robbanások ugyanis az első és a második világháború kiváltó okai között szerepeltek. Ugyanakkor még van elég idő e forgatókönyv bekövetkezésének a megakadályozására.

Az Alibaba rengeteg adatot gyűjt be a vásárlókról és a termékekről, de ez még mindig semmi ahhoz képest, amilyen mennyiséget a jövőben fog. Céljuk ezzel az emberek elégedettségének növelése, de azt még nem tudják pontosan, hogyan fognak ezzel az adattömeggel több pénzt keresni. Regisztrált felhasználóik napi 25 percet bolyonganak náluk, és egyre inkább mobilon érik el őket, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az elektromosságot feltalálásakor még csak világításra használták, míg ma már az működtet mindent körülöttünk - szerinte ugyanez a folyamat fog lejátszódni az adatokkal is.

Szerinte a gépek ugyan lehetnek okosak, ugyanúgy ahogy a buszok vagy a vonatok gyorsabbak nálunk, de a bölcsességet nem lehet kiváltani, mert az a szívből jön. Kiemelte, hogy a kormányoknak sokkal több pénzt kellene fordítaniuk oktatásra. "Az okos ember tudja mit akar, a bölcs ember tudja, hogy mit nem akar." A menedzser kiemelte, hogy az elmúlt 18 évben internetes üzleteket bonyolított Kínában és minden egyes nap kritizálták. De ha valaki valamiben hisz, akkor mindig sok kritika éri, és amennyiben meg van győződve valamiről, akkor javítani is tud rajta.

Az Alibaba alapítója korábban a szabadkereskedelem mellett állt ki, majd azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia minden iparágat át fog alakítani, ami rengeteg fájdalommal fog járni.

Forrás: sg.hu / cnbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 917 megtekintés

Videó: 47 972 964 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887934

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh