A Szilícium-völgy egyik szakértője biztos abban, hogy eljön az önállóan közlekedő gépkocsik korszaka, a kérdés csak az, hogyan és mikor.

David Silver korábban a Ford autonóm járművek szakértője volt, napjainkban pedig az Udacity nevű online akadémián tanít. "Már most közlekednek robotautók. Az Uber Pittsburgh városában teszteli a saját gépkocsijait, a Google Phoenixben, míg a NuTonomy Szingapúrban hozta létre a "laboratóriumát". De mindegyiknél még egy ember is ott ül a volán mögött, aki vészhelyzet esetén beavatkozhat. Jövőre ez bizonyos útszakaszokon megszűnik, ekkor jön majd az új kihívás: miként fognak viselkedni a járművek az ismeretlen utakon?" - tette fel a kérdést a Silver.

"A nehézségek abban rejlenek majd, hogy eddig a cégek jól kitáblázott városokban, optimális körülmények között tesztelték az autóikat. Phoenix például egy viszonylag új település széles, egyenes utakkal, és alig van csapadék. Ez megkönnyíti a rendszerek számára a navigációt. Ezzel szemben Németországban sokszor rossz az időjárás és sok a csapadék, ami a szenzorokat és a kamerákat is nagy kihívás elé állítja. S ott vannak egyéb problémák is, például Ausztráliában a Volvo gépkocsijainak a túl gyorsan ugráló kenguruk okoznak gondokat. A jövőben pedig ezek a problémák csak szaporodni fognak."

"Minden kontinensen és országban új kihívások előtt fognak állni a fejlesztők. Indiában például teljesen mások a körülmények, mint az európai országokban, elég csak az infrastruktúrára, a vezetők viselkedésére vagy az utcákon barangoló állatokra gondolni. Ezen a területen még sok kutatásra lesz szükség, a gyártóknak és a beszállítóknak sokkal jobban kell figyelniük a helyi körülményekre. Mindez elég nehéz, hiszen a különböző piacokon ráadásul eltérő viszonyok vannak: Kaliforniában például más előírások vonatkoznak az üzemanyagokra, mint a többi amerikai szövetségi államban. Ez azt jelenti, hogy a jövőben az egyes járműveket az adott piacok viszonyaihoz kell igazítani" - jelentette ki a szakember.

Az önvezető autók megjelenésel a verseny erősödni fog a gyártók között, és emiatt új bevételi forrásuk után kell nézniük. David Silver szerint az egyik ilyen lehet majd egy platformszolgáltatóval való társulás. Ekkor az ismert cégek készítik majd továbbra is az autókat, míg a partnerük menedzseli a gépkocsi-flottájukat - erre a kooperációra jó példa a Mercedes és az Uber együttműködése. Más gyártók, például a Ford, saját platformokat fejlesztenek, s járműveket és szolgáltatásokat egyaránt kínálnak a logisztikai társaságoknak. Szintén bevételi forrást jelenthetnek az adatok. Az önállóan közlekedő és hálózatba kötött autók egyre több információt gyűjtenek a környezetükről és a vezetőjükről, és ezek az adatok újra kiértékelhetők és pénzzé tehetők. A mostani stratégia is megmaradhat, például a Tesla a hagyományos üzleti modellre épít, és magánszemélyeknek akar autókat eladni. Ezek azonban státuszszimbólumoknak számítanak, mert nem csak önvezetőek hanem elektromosak is, rengeteg egyéb funkcióval kiegészítve.

"A közeljövőben központi kihívást fog jelenteni a nagy felbontású térképek kifejlesztése. Az önállóan közlekedő járművek számára a GPS nem elég pontos, a kameráknak és a szenzoroknak kell további adatokat gyűjteniük. Ezen a területen már látunk új szereplőket, ilyen például a Here is. Szintén új dolog lesz a parkolóhelyek jobb hasznosítása, a flották valószínűleg gigantikus garázsokban lesznek tárolva, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az önállóan közlekedő autók megjelenése és elterjedése a biztosítási ágazatot is a feje tetejére állítja majd. Ezen a területen szintén számítani lehet új termékek és piaci szereplők felbukkanására."

"A közeljövő legfontosabb kihívása a biztonság növelése lesz: jelenleg évente becslések szerint 1,25 millió ember veszti életét közlekedési balesetekben világszerte. Pusztán teoretikus az a médiában gyakran előforduló kérdés, hogy egy baleset esetén a gépkocsinak választania kellene egy 80 éves nő vagy egy csoport gyermek között. A fejlesztőknek és az iparnak azon kell dolgoznia, hogy elkerüljék az ilyen döntések meghozatalát. A fejlesztők számára az életmentésnek kell a legfontosabbnak lenni. Az etikai kérdéseknek hosszú távon részüket kell képezniük a szoftvermérnökök képzésének. Napjainkban még a technikai szempontokon van a hangsúly: hogyan dolgoznak a szenzorok és a kamerák, hogyan kössük hálózatba az autót a felhőkörnyezetben stb. Az etikai és a morális kérdések akkor kerülnek majd a középpontba, ha a gépkocsik az utcákon lesznek" - emelte ki David Silver.

A szakértő végül leszögezte, hogy az európai autóiparnak nagy tapasztalatai vannak a járműgyártásban és ezzel meghatározó szerepet játszik az ágazatban. Az új technológiák kifejlesztésekor építhetnek a hagyományokra és az eddig megszerzett tudásra, de gondot jelent, hogy méretük folytán ezek a konszernek túl óvatosak. Az olyan új szereplők, mint amilyen a Tesla is sokkal gyorsabbak: rövid idő alatt megalkotnak egy új gépkocsit, kiviszik az utcára és valódi körülmények között tesztelik. A hagyományos gyártóknak is növelniük kellene a reakcióidőt, mert különben az Apple, a Google, az Uber és a többi új szereplő meg fogja előzni őket.

Forrás: sg.hu / gruenderszene.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 201 126 megtekintés

Videó: 38 452 763 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5889916

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh