A német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) monopolhelyzettel és a felhasználói adatokkal való visszaéléssel vádolta meg a Facebook közösségi portált vizsgálatának előzetes összegzésében.

A hivatal jelentése leszögezi, hogy a Facebook monopolhelyzetet élvez a közösségi hálózatok között Németországban.    

A vizsgálat erősen kifogásolhatónak találta, hogy a Facebook szolgáltatásainak igénybevételét "mindent vagy semmit alapon" harmadik forráshoz csatolható felhasználói adatokhoz való hozzáféréstől teszi függővé. A Facebook így a saját tulajdonában lévő olyan szolgáltatások, mint a WhatsApp vagy az Instagram mellett tőle független weboldalak és alkalmazások adataihoz is hozzá tud férni és fel tudja dolgozni.   

"Leginkább a Facebook közösségi hálózatán kívüli adatgyűjtést és külső forrásoknak a Facebook profilhoz történő csatolását tartjuk erősen kifogásolhatónak" - fejtette ki Andreas Mundt, a Bundeskartellamt elnöke.    

A kapcsolódásnak köszönhetően a Facebook külső weboldalak felkeresésekor is adatokhoz fér hozzá. Értesül például minden olyan internetoldal felkereséséről, amelyben "Facebook Like" gomb van beágyazva még akkor is, ha arra a felhasználó nem klikkel rá. Erről például a felhasználóknak egyáltalán nincsen tudomása - mutat rá a közlemény.    

"A vizsgálat jelenlegi állása szerint nem látjuk bizonyítottnak, hogy a felhasználói profillal összekötött adatkövetésre a Facebook rendelkezne a felhasználók informált beleegyezésével. Az adatgyűjtés mértéke és módja véleményünk szerint az érvényes európai adatvédelmi törvényekbe ütközik" - mondta a Bundeskartellamt elnöke.    

A hivatal vizsgálata kizárólag a harmadik forrásból származó adatok gyűjtésére és felhasználására összpontosít, a Facebook saját közösségi hálózatán belül keletkező adatok gyűjtésére és felhasználására nem. Annak megválaszolását, hogy a hálózaton belüli adatok estében sor kerül-e visszaélésre vagy adatvédelmi törvények megsértésére, a hivatal a vizsgálat eredményének összefoglalásában hangsúlyozottan függőben hagyta.    

A Bundeskartellamt államigazgatási eljárás keretében indított vizsgálatot a Facebook ellen. A vizsgálat az eljárás megszüntetésével, kötelezettségek elrendelésével, illetve a működés betiltásával zárulhat. A döntés 2018 nyarán várható.

Forrás: MTI / bundeskartellamt.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 561 megtekintés

Videó: 48 316 423 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923087

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh