A Monsanto vegyipari óriáscég köteles kártérítést fizetni rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának egy San Franciscó-i bíróság pénteki döntése értelmében.

Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a Bayer német vegyipari óriás tulajdonába került vállalatot abban, hogy – miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról – nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről. A Monsanto vegyipari óriáscég ennek értelmében köteles csaknem 290 millió dolláros kártérítést fizetni.

A Bayer cég szombaton értetlenségének adott hangot az ítélet miatt, hangsúlyozva, hogy a gyomirtóban lévő glifozát biztonságos, nem rákkeltő.

"A döntés ellentmond a tudományos kutatások eredményeinek, amelyek kimutatták, hogy nincs összefüggés a glifozát használat és a non-Hodgkin limfóma között" – mondta a Bayer cég szóvivője szombaton.

A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen, de amerikai sajtójelentések szerint máris ezernyi ilyen jellegű per van folyamatban országszerte.

A 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat.

A férfinél 2014-ben diagnosztizáltak limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

"Nem gondoltuk, hogy megéli a per végét" – nyilatkozta az áldozat ügyvédje, Timothy Litzenburg az NBC-nek.

A perről az amerikai televíziós csatornák folyamatosan tudósítottak. DeWayne Johnson – aki 2016 óta munkaképtelen– láthatóan gyönge fizikai állapotban tanúskodott.

"Tudom, hogy már nem gyógyulok meg, de az utolsó leheletemig küzdeni fogok" – mondta a tárgyalóteremben.

A pénteki ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az ítélet, illetve az egészen pontosan 289 millió dolláros kártérítés ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

Miközben részvétét fejezte ki a felperesnek és családjának a súlyos betegség miatt, Scott Patridge, a Monsanto alelnöke hangsúlyozta, hogy „a döntés nem változtatja meg azt a tényt, hogy több mint 800 tudományos kutatás illetve felülvizsgálat támasztotta alá azt, hogy a glifozát nem rákkeltő, és nem okozta Dewayne Johnson halálát. A Monsanto határozottan megfogja védeni termékét, amelynek használata 40 éve óta biztonságos és szükséges, hatékony eszköz a gazdáknak és másoknak”– tette hozzá.

Forrás: vg.hu / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 080 megtekintés

Videó: 48 296 224 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920305

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh