Új-Delhiben véget ért a BRICS-országok államfői találkozója. Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság vezetői véleményt cseréltek a világgazdaság állapotáról, a globális irányító intézmények reformjáról, érintették a nemzetközi stabilitás és biztonság kérdéseit.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő az indiai fővárosban tartott csúcsértekezletről szólva rámutatott, hogy elérkezett az idő a fórum külkapcsolatai fejlesztésével összefüggő stratégia elfogadására, amely lehetővé teszi a BRICS meggyökerezését a nemzetközi kapcsolatok rendszerébe. Aláírtak több fontos egyezményt, amelyek összefüggenek a nemzetközi tartalékvaluták megbízható rendszere létrehozásával kapcsolatos feladatok megoldásához. Erről Dmitrij Medvegyev orosz elnök számolt be.

- Megerősítettük az együttműködési megállapodásainkat a nemzetközi valuta- és pénzügyi rendszer modernizálásának kérdésében. Itt nem szűntek meg a problémák. Elsősorban az IMF reformálásáról van szó. Elemeztük a világgazdasági helyzetet, megállapodtunk a további cselekvési koordinációban az egyeztetett mechanizmusok keretében, így a G20 csúcstalálkozó előkészítése során is.

Ezen kívül, a vezetők szóltak egy új Fejlesztési Bank létrehozásáról, amely mobilizálná a készleteket az infrastruktúra és a szilárd fejlődés projektjeihez a BRICS-országokban. Megbízták a pénzügyminisztereket, hogy tanulmányozzák ezt a témát.

A találkozón eszmecserét folytattak a fontos politikai problémákról. Az államok vezetői aggodalommal szóltak a szíriai helyzetről, sürgették az erőszak bármely megnyilvánulásának és az emberi jogok megsértésének azonnali beszüntetését. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök kijelentette, hogy a szíriai problémákra párbeszéd útján lehet megoldást találni. Az orosz államfő kiemelte, mennyire fontos a BRICS léte a világpolitikai és gazdasági térképén.

- A viták során véleményt cseréltünk az iráni nukleáris programról, valamint más, leginkább éles kérdésről, beleértve Afganisztánt, a közel-keleti rendezést és néhány más témát. Megelégedéssel állapítom meg, hogy „ötösünk” minden egyes csúcstalálkozójával nő a sokoldalú együttműködés irányainak mennyisége. Ma ezek az irányok kiterjednek a gazdaságpolitikai koordináción túl a külpolitikai koordinációra is.

A csúcstalálkozó résztvevőinek bemutatták a „BRICS-országok gazdasága: jelentés Brazíliáról, Oroszországról, Indiáról, Kínáról és Dél-Afrikáról” c. dokumentumot. Közös álláspontjukat, egyebek között gazdasági kérdésekben, a BRICS-országok már a G20 júniusi mexikói csúcstalálkozóján ismertethetik. Ezen a találkozón ismét téma lesz a Nemzetközi Valutaalap reformja, valamint a BRICS-országok részvétele az IMF készleteinek kibővítésében.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 809 megtekintés

Videó: 48 918 114 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025448

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh