A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, amelynek Oroszországon kívül még hat tagja van, szorgalmazza, hogy a NATO vegyen részt az Afganisztánból kiinduló drogforgalom elleni küzdelemben.

Ezt Viktor Ivanov, a Kábítószer-forgalmat Ellenőrző Orosz Szövetségi Szolgálat (FSZKN) igazgatója Asztanában jelentette ki, ahol az ODKB tagországai drogellenes hatóságainak vezetői tanácskoztak.

- Ha az ODKB országai vállalják a felelősséget saját területükön a drogkereskedelem elleni harcért, akkor a NATO, amely Afganisztán területén közel negyedmillió fős katonai csoportot állomásoztat vállalja magára, hogy már Afganisztán területén harcol a kábítószer-termelés ellen. Ebben a régióban összpontosul az ópium és a heroin előállítása. Ezeknek a drogoknak 95 százalékát azon a vidéken állítják elő, ahol a NATO alegységei elhelyezkednek. Ezért azt javasoljuk, hogy a NATO csapatai összpontosítsanak az ópiummák ültetvényeinek felszámolására.

De mielőtt a két szervezet között megosztják a drogok elleni harc felelősségét, szükség van a legmagasabb szintű támogatásra – hangoztatta Viktor Ivanov.

- Nagyon fontos, hogy a mostani tanácskozásunk számos jelentős nemzetközi esemény előtt zajlik: Moszkvában május 15-én lesz az ODKB 20 éves fennállása alkalmából rendezett jubileumi csúcstalálkozó, az Egyesült Államokban ugyancsak május közepén kerül sorra a G8 csúcstalálkozó, majd júniusban, Mexikóban a húszak tanácskoznak. Ezek azok a nemzetközi fórumok, amelyeken a világgazdaság kérdései mellett áttekintik a globális veszélyekkel összefüggő problémákat is. Ezek közé tartozik az afgán droggyártás is. Ha ezeken a találkozókon téma lesz az afgán drogok felszámolása, akkor együttesen megoldható lesz a probléma. Akkor lehet beszélni majd a felelősség megosztásáról.

A Biztonsági Tanácsban ősszel, amikor ismét szó lesz az Afganisztánban levő NATO nemzetközi erők mandátumának meghosszabbításáról, fel lehet ruházni ezeket az erőket a mákültetvények teljes felszámolására. Ez logikusan keretbe foglalná az ODKB és a NATO kooperációját az adott témában - mondta Viktor Ivanov.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünkben már érintettük a kérdést:

Afganisztán: a NATO kábítószer-paradicsoma

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 724 830 megtekintés

Videó: 48 934 737 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028790

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh