A rendszeres testmozgás hatására módosul több olyan gén működése, amely a test zsírraktározásáért felelős - derült ki egy új svéd tanulmányból.

A következetes edzés a legbiztosabb módja a felesleges kalóriák elégetésének, ám egyéb előnyei is lehetnek: mindenekelőtt segít megváltoztatni a testzsír raktározásának módját - idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása a PLOS Genetics tudományos lapban megjelent tanulmányt.

A kutatók azt találták, hogy hat hónap rendszeres testmozgás, például kerékpározás vagy aerobik módosított a zsírsejtek raktározásában és az elhízásban fontos szerepet játszó gének működésén.

A sport egyes kémiai anyagokat kivont, másokat hozzáadott a DNS-hez. A folyamat neve metiláció, és a gének ki- és bekapcsolását jelenti. A kutatók szerint a vizsgálatban részt vevő, enyhén túlsúlyos önkéntesek több mint hétezer génjét érintette a módosulás. Azt is kimutatták, hogy a testmozgás hatására a vércukornak a zsírsejtekben való tárolásában részt vevő kulcsgének mérsékelték a tevékenységüket.

"Kutatásunk bebizonyította a testmozgás kedvező hatásait, mivel a testzsír tárolását irányító gének működése megváltozott. A zsírszövet teljes DNS-ében lezajlott a metiláció fél év sport eredményeként" - magyarázta Charlotte Ling, a svéd Lund Egyetem diabétesz szakorvosa.

A kutatók 31 enyhén elhízott, de máskülönben egészséges férfit kértek meg arra, hogy heti három alkalommal végezzenek egyórás edzést. Korábban egyikük sem sportolt, most arra vállalkoztak, hogy heti egy spinning-, azaz edzőtermi kerékpár-, illetve két aerobikórán vegyenek részt.

Noha sokan nem mentek el minden edzésre, és a mozgással töltött órák heti átlaga így 1,8 lett, a tudósok mégis találtak változást a génműködésben. A vizsgálat fél éve előtt és utána is szövetmintát vettek a résztvevők testzsírjából, és összehasonlították bennük a gének működését.

Miután minden személy DNS-ének 480 ezer helyét elemezték, azt találták, hogy 7663 gén 17 975 ponton változott. Az emberi genom 20 000 körüli gént tartalmaz.

A kutatók szerint a DNS működésének változása segít megérteni, hogyan hatnak egymásra a gének és a környezet. Az ember a szüleitől örökli a génjeit, és ezek az élete folyamán nem változnak.

"A sport hatására észlelt DNS-eltérések csekélyek, ám olyan sok területet érintenek, hogy mégis hozzájárulhatnak a testi változáshoz" - fűzte hozzá Ling.

A kutatás egy újabb szakaszában azt vizsgálták, hogy bizonyos gének hogyan befolyásolják a zsírtárolást, és azt találták, hogy két kulcsfontosságú gén működésének módosulása csökkentette a vér szabad zsírsavainak mennyiségét. Ezek túl magas szintjét a kettes típusú cukorbetegséggel hozzák kapcsolatba, és így megmagyarázhatja, hogy a testmozgás miért csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

A sport által érintett gének a gyógyszerkutatás új irányát mutathatják meg az elhízás kezelésében.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 270 megtekintés

Videó: 48 292 355 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920008

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh