A Kaspersky Lab szakértői egy újabb veszélyes, böngésző alapú sérülékenységet azonosítottak, amely a gyanútlan felhasználók életét örökíti meg, tudtuk nélkül. A legújabb sebezhetőséget kihasználó vírusok a Google Chrome böngészőjén keresztül fotózzák le az áldozatok féltett pillanatait.

Talán köztudottnak mondható, hogy az Adobe Flash programja egy felkérés után képes aktiválni a készülékünk mikrofonját és webkameráját, amelyet teljes mértékben kontrollálhat a felhasználó. Azonban a Google Chrome böngészője olyan sebezhetőséget tartalmaz, amelyben a böngésző képes egy fotóval elrejteni a biztonsági-felkérés paneljét. A felhasználó csupán a grafikára kattint (ami lehet egy play gomb vagy egy bezárásra szolgáló X ikon), de ekkor a webkamera rögzíti a fotót, amelyet a rendszer továbbít a kiberbűnöző szerverére.

Persze azt gondolja az ember, hogy ez vele nem történhet meg hiszen a saját készülékének webkamerája jelzőfénnyel rendelkezik, azonban mikor már észrevesszük a gépünk készenléti fényének felvillanását, akkor a fotónk már a kiberbűnöző illegális szerverén található. A Kaspersky szerint a leginkább érintett operációs rendszerek a Windows 7, 8 a Mac OS X és a Linux egyes verziói.

Az ellopott és begyűjtött fotókat később visszaéléseknél, valamint akár zsarolásoknál is felhasznáhatják a kiberbűnözők. Továbbá a Kaspersky Lab kutatói olyan eseteket is azonosítottak és elemeztek, ahol a kiberbűnözők még a készülék mikrofonját is képesek voltak észrevétlenül bekapcsolni, amelynek köszönhetően így több órányi beszélgetéseket rögzítettek.

A Kaspersky Lab szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint tiltsuk le ezeket a funkciókat a Google Chrome speciális beállításai között.

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 270 megtekintés

Videó: 48 299 585 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920634

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh