Az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett - jelentette be Donald Trump amerikai elnök csütörtökön.

Az elnök Twitteren közölte a várható elismerést. Mint írta: "52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely létfontosságú stratégiai és biztonsági fontossággal bír Izrael Állam, és a térség stabilitása számára".     

Elemzők szerint az amerikai bejelentés nagy segítséget ad Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó választások előtti kampányban. Netanjahu, aki többször is szorgalmazta a Golán Izrael részeként történő elismerését, percekkel a Twitter-bejegyzés után szintén mikroblogban meg is köszönte Donald Trumpnak a döntést.     

Donald Trump bejelentése egy héttel azt megelőzően történt, hogy az elnök a Fehér Házban fogadja Benjamin Netanjahut. Várhatóan akkor történik meg a Golán elismerésének formális rögzítése is.    

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében annektálta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.    

A The Wall Street Journal értesülései szerint a Fehér Ház tisztségviselői egyelőre nem kívánnak nyilatkozni arról, vajon a Golán elismerése része-e a régóta várt, de még nagy vonalakban sem ismert amerikai közel-keleti béketervnek.     

Az amerikai külügyminisztérium által a múlt héten nyilvánosságra hozott, szokásos éves emberi jogi jelentésben a tárca a Golánt Ciszjordániát és Gázát már nem "megszállt területként", hanem "Izrael által ellenőrzött területként" említette.

 

Izraelben ajándékként fogadták purim ünnepére Trump bejelentését a Golánról

Izraelben az ezekben a napokban zajló purimi örömünnepre kapott ajándékként fogadták a bal- és a jobboldali pártok egységesen Donald Trump amerikai elnök csütörtöki bejelentését Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságának elismeréséről.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Donald Trump bejelentése után purimi csodának nevezte az amerikai döntést, s közölte, hogy Trump történelmet írt. Ezt azonnal megköszönte neki személyesen, telefonon is.   

"52 év után eérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely létfontosságú stratégiai és biztonsági fontossággal bír Izrael Állam, és a térség számára" - közölte az amerikai elnök.    

Chaim Rokeach, a Golán-fennsík önkormányzatának vezetője is purimi ajándéknak nevezte az amerikai bejelentést, mivel ezekben a napokban ünneplik a zsidó vallás örömünnepét, amelyben a zsidó közösség csodás megmenekülésére emlékeznek a Perzsa birodalomban, i. e. 450 körül.    

Bogi Ajalon, az ellenzéki Kék-Fehér párt egyik vezetője, volt védelmi miniszter rendkívül jó hírnek nevezte Trump üzenetét. A kormányzó jobboldali Likud és más pártok számos vezetője is hasonlóképpen elismerően és lelkesen vélekedett a Facebookon, a Twitteren és hivatalos közleményekben.   

Az Új Jobboldal nevű párt közleményben üdvözölte az amerikai lépést, de ők egyben aggodalmukat fejezték ki, hogy ez a béketerv keretében együtt járhat a palesztin állam elismerésével is, és felszólították Netanjahut, hogy azonnal vonja vissza a Bar Ilan Egyetemen 2009-ben elmondott beszédét a kétállami megoldás támogatásáról, vagyis Palesztina felállításáról.    

Ugyanakkor a palesztin oldalon ellenkező hatást váltott ki a döntés: Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló Twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy Trump bejelentése bizonyosan a térség destabilizációjához, valamint vérontáshoz fog vezetni.    

A 13-as izraeli kereskedelmi tévécsatorna esti híradása kiemelte, hogy az amerikai elnök meglehetősen váratlanul, s szokásai szerint a Twitteren értesítette a nagyvilágot egy rendkívül fontos stratégiai döntésről, miközben korábban az éppen Izraelben tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter még csak nem is utalt erre.    

A tévé politikai szakértője, Raviv Drucker szerint egyértelműen nagylelkű választási ajándékról van szó, és a Netanjahunak nyújtott segítő szándék vezette az Trumpot.    

Drucker szerint ugyanakkor nem biztos, hogy Washington eléri célját, mert például Simon Peresz elvesztette a választást a kilencvenes évek közepén, noha Bill Clinton nyíltan támogatta megválasztását. Az bizonyos, hogy a következő egy-két hétben jelentős szerepet fog játszani a helyi közbeszédben a Golán-fennsík feletti izraeli szuverenitás amerikai elismerése.    

Barak Ravid, a tévé külpolitikai szakértője röviddel korábban interjút rögzített Pompeóval, amelyben az amerikai külügyminiszter elmondta, hogy Netanjahu kérte ezt a lépést az amerikai kormányzattól, de még nem adott egyértelmű választ a kérés teljesítéséről.    

A Likud párttól származó értesülések szerint Trump még további ajándékokat is tartogathat a tarsolyában, de ezek tartalma egyelőre nem nyilvános. Az interneten terjedő találgatások között a Pentagonban Izraelnek kémkedő, lebukott és közel harminc évet börtönben töltő Jonathan Pollard Izraelbe költözésének engedélyezése, és talán az izraelieknek nyújtható vízumkönnyítések is szerepelnek.    

Pompeo interjújában azt állította, hogy nem vezette az a szándék, hogy látogatásával beavatkozzon az izraeli belpolitika alakulásába az április 9-i választások előtt, hanem a térség sürgős ügyei miatt látogatott el a Közel-Keletre. Megígérte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák az évek óta megígért és várt, átfogó amerikai béketervet.

 

Az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Az Európai Unió álláspontja nem változott, továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát - jelentette ki egy uniós szóvivő pénteken Brüsszelben.

Aláhúzta, hogy az Európai Unió a nemzetközi joggal összhangban jár el, nem ismeri el az izraeli fennhatóságot az általa 1967 júniusában elfoglalt területek egyike felett sem, beleértve a Golán-hegység egészét. Az unió nem tartja azokat Izrael részének - tette hozzá.   

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Az elnök Twitteren közölte a várható elismerést. Mint írta: "52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és a térség számára".   

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 736 megtekintés

Videó: 47 968 853 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887587

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh