Washington újabb korlátozásokat és szankciókat vezet be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen - jelentette be John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a floridai Miamiban tartott beszédében szerdán.

A korlátozások értelmében ezentúl az Egyesült Államokban élő kubai családok csak korlátozott mennyiségű pénzt küldhetnek a szigetországban élő rokonaiknak és családtagjaiknak, továbbá korlátozzák a Kubába irányuló utazások lehetőségeit is. A szankciók a venezuelai központi bankot, és a Bancorp pénzügyi szolgáltató venezuelai és nicaraguai leányvállalatait sújtják.    

A venezuelai központi bank elleni szankciókat Bolton azzal indokolta, hogy a bank nagymértékben hozzájárul Nicolás Maduro elnök hatalomban tartásához. Mint fogalmazott: Washingtonnak eltökélt szándéka, hogy korlátok közé szorítsa az amerikai pénzügyi tranzakciókat a bankkal, és egyben elvágja a caracasi bank hozzáférését az amerikai valutához.    

A Bancorpról szólva Bolton úgy vélekedett: a pénzintézmény nicaraguai vállalata Daniel Ortega nicaraguai elnök "titkos kasszája". A bankot egyébként az amerikai kormányzat korábban már a venezuelai állami olajvállalathoz fűződő pénzügyi kapcsolatai miatt is büntető intézkedésekkel sújtotta.     

Beszédében John Bolton ismét "a zsarnokság trojkájának" nevezte a három latin-amerikai országot, és azt hangoztatta, hogy vezetőik "a szocializmus három fejbólintó jánosa".    

A politikus hangsúlyozta: az újabb szigorítások és szankciók figyelmeztetésül szolgálnak mások, például Oroszország számára, hogy ne segítsék a három latin-amerikai ország hatalmon lévő rendszereit.     

Bolton a Kuba ellen megkísérelt, sikertelen disznó-öbölbeli amerikai invázió 58. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen mondott beszédet, pár órával azt követően, hogy Washingtonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt jelentette be: Washington eltörli az 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény felfüggesztését, és május elejétől ismét lehetővé teszi perek indítását Kubában működő külföldi cégek ellen.   

A Helms-Burton törvény arra adta meg a jogot, hogy a korábban Kubában államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert lehessen indítani. Ám a törvény végrehajtását - a nemzetközi közösség bírálatai miatt - az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette.

 

Moszkva támogatni fogja Kubát és Venezuelát az amerikai szankciókkal szemben

Oroszország ellenáll a Kuba és Venezuela elleni, általa törvényellenesnek tartott amerikai szankcióknak, és mindent megtesz latin-amerikai stratégiai partnereinek támogatása érdekében - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Rjabkob Moszkva nyugtalanságát fejezte ki az Egyesült Államoknak a latin-amerikai régió egyes országai elleni "illegitim" szankciós és más eszközökkel való fellépése miatt.    

"Mindez elfogadhatatlan. Ennek ellen fogunk állni. Venezuela és Kuba szövetségesünk a térségben, stratégiai partnerünk. Mindent megteszünk, ami tőlünk függ, hogy érezzék támogatásunkat" - hangoztatta a helyettes tárcavezető.   

A diplomata John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadónak arra a szerdai bejelentésére reagált, amely szerint az Egyesült Államok újabb korlátozásokat és szankciókat vezet be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen. Washington egyebek között korlátozza az Egyesült Államokban élő kubai családok által a szigetországba küldhető pénz mennyiségét és a Kubába irányuló utazások lehetőségét is. A szankciók a venezuelai központi bankot, valamint a Bancorp pénzügyi szolgáltató venezuelai és nicaraguai leányvállalatait sújtják. A venezuelai állami bank elleni fellépés Bolton szerint komoly figyelmeztetés a külső szereplőknek, beleértve Oroszországot, hogy ne nyújtsanak katonai támogatást Nicolás Maduro elnök rendszerének.    

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ugyancsak szerdán azt jelentette be, hogy Washington eltörli az 1996-ban elfogadott Helms-Burton-törvény felfüggesztését, és májustól lehetővé teszi perek indítását Kubában működő külföldi cégek ellen. A jogszabály értelmében a kommunista szigetállamban államosított amerikai tulajdonból hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert lehet indítani. Ám a Helms-Burton-törvény végrehajtását - a nemzetközi bírálatok miatt - eddig minden amerikai elnök felfüggesztette.   

Rjabkov közölte a RIA Novosztyival, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint egyelőre nem tervez ismét találkozni Elliott Abramsszel, az amerikai kormány venezuelai különmegbízottjával. Az orosz diplomata először márciusban, Rómában tárgyalt az amerikai tisztségviselővel.   

A Kommerszant című gazdasági napilap szerint egyébként Moszkvában tárgyal Fiona Hill, az amerikai nemzetbiztonsági tanács európai posztszovjet térségért felelős főigazgatója, Donald Trump elnök Oroszország-ügyi tanácsadója. Hill a reflektorfényt kerülő vizitje során a lap szerint az orosz biztonsági tanács és a külügyminisztérium képviselőivel találkozott.    

Hill elnöki tanácsadói minőségében korábban is járt már Moszkvában, de látogatását akkor sem kísérte hírverés. Az orosz biztonsági tanács szerdán közölte, hogy konzultációkat folytatott az amerikai nemzetbiztonsági tanáccsal kétoldalú együttműködéséről biztonsági és nemzetközi ügyekben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 661 megtekintés

Videó: 47 975 577 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888143

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh