Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz-ukrán viszony javítására - írta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében.

Medvegyev szerint a legfontosabb, amit ehhez az új ukrán vezetésnek kívánni lehet, az a "józanság", valamint annak a megértése, hogy "a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának". Az orosz kormányfő nem mulasztotta el megjegyezni: nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök a választási kampány után sem hagy fel "a lakosság különböző csoportjait célzó ideológiai formulák" hangoztatásával.    

"Ugyanakkor van esély az országunkkal folytatott együttműködés javítására. Mire van ehhez szükség? Becsületességre. És még pragmatikus és felelősségteljes hozzáállásra" - fogalmazott a miniszterelnök.       

"Olyan hozzáállásra, amely figyelembe veszi az Ukrajnában kialakult politikai realitást, beleértve elsősorban az ország keleti részén kialakult helyzetet" - tette hozzá.   

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy egyelőre korai Zelenszkijt üdvözölni és az együttműködésről beszélni. Úgy vélekedett, hogy az új vezetőt a tettei alapján lehet majd megítélni, de leszögezte, hogy Moszkva tisztelettel viszonyul az ukrán nép választásához, "főleg miután ez a választás nyilvánvaló". Nem mulasztotta el ugyanakkor megjegyezni, hogy a választás legitimitása az orosz vezetés szerint megkérdőjelezhető, mert hárommillió - Oroszország területén élő - ukrán állampolgár nem vehetett részt bennük.   

Valenytina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke hangot adott Oroszország tárgyalási és együttműködési készségének az új ukrán elnökkel, egyebek között a minszki megállapodások Kijev általi végrehajtása kérdésében. Mint mondta, Moszkva érdekelt a kapcsolatok normalizálásában, valamint abban hogy Ukrajna "belső konfliktusa" a délkeleti területek és a hatalom között mielőbb rendeződjön és az országban helyreálljon a béke.   

Dmitrij Kiszeljov, a "Kreml fő propagandistájaként" emlegetett médiaszemélyiség vasárnap esti magazinműsorában a Rosszija 1 tévécsatornán "dicstelennek" minősítette Porosenko vereségét, rámutatva, hogy az eddigi elnök kormányzása alatt Ukrajna gazdasági, környezetvédelmi, demográfiai és kulturális viszonylatban egyaránt hanyatlott.       

Úgy vélte, hogy Porosenko idején "elnöki normává vált az agresszív önámítás" - mondta.       

"Zelenszkijnek meg kell értenie az ukrán társadalom kérését, hogy le kell állítani az Oroszország elleni harcot. Ha megérti, hogy ezt követeli a társadalom, készek leszünk támogatni a pozitív impulzust" - nyilatkozott Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke, aki szerint Moszkvának nincs alapja elutasítani a választások eredményét.       

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - aki tavaly Oroszországban nem indulhatott az elnökválasztáson - a Twitteren gratulált Ukrajnának és az ukránoknak a tisztességesen megtartott választásért, ami - mint megjegyezte - ritkaságszámba megy a volt Szovjetunió területén.       

Viktor Janukovics 2014-ben - Moszkva szerint puccsal - megbuktatott ukrán elnök a Facebookon gratulált Zelenszkijnek a megválasztásához. A volt államfő szerint az ukrán társadalom szétszakadásáért és a Donyec-medencei "testvérgyilkos háborúért" a hivatalban lévő elnököt, Petro Porosenkót és társait terheli a felelősség, akinek ügyében reményei szerint a történelem a választókénál is keményebb ítéletet fog hirdetni.       

Janukovics - akinek üdvözletét egyébként a megválasztott ukrán elnök stábja nem kívánta fogadni - közölte, hogy Zelenszkij fő feladatát a béke megteremtésében, valamint az ukránok egyesítésében és összebékítésében látja. Azt tanácsolta a megválasztott elnöknek, hogy ne okozzon csalódást a választóknak, akik bizalmat szavaztak neki, és abban bíznak, hogy visszahozza nekik a felvirágzást.        

Volodimir Zelenszkij győzelmét több orosz előadóművész üdvözölte, egyúttal sürgetve az új vezetéstől az ukrajnai fellépésükre vonatkozó tilalom visszavonását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 965 megtekintés

Videó: 47 974 342 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888044

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh