Véglegessé vált a lista a május elsején államosítandó városi kórházakról: eszerint 16 intézményt vesz át az állam - írja a Világgazdaság (VG).

A csornai, a debreceni, az edelényi, a kazincbarcikai, a kisbéri, a kalocsai, a komáromi, a komlói, a körmendi, a makói, a miskolci, a marcali, a mohácsi, a nagyatádi, a tapolcai, valamint a vásárosnaményi városi kórház érintett az átszervezésben - írja a VG. Ezekben hamarosan teljes egészében vagy részben megszűnik az aktív betegellátás, emiatt több mint kétszázezer embernek kell majd messzebbre utaznia egyes nagyobb műtétekhez.

A felsorolt városi kórházak nem szűnnek meg, hanem funkciót váltanak. Ennek az a lényege, hogy a jelenleg túlságosan a kórházi ellátásra koncentráló egészségügyi rendszert az olcsóbb egynapos sebészet és az ambuláns ellátás felé terelje ott, ahol ez lehetséges. Lesz olyan városi kórház, amely a jövőben a krónikus betegek vagy rehabilitációra szorulók ellátására szakosodik, máshol az egynapos sebészeti ellátás kerül előtérbe.

Az egészségügyi államtitkárság érvei szerint az emberek magasabb színvonalú és biztonságosabb ellátást kapnak majd, hiszen jobban felszerelt, nagyobb betegforgalmú, így nagyobb tapasztalattal rendelkező kórházakban fogadják őket. Számítások szerint nagyjából tízmilliárd forint spórolható az átalakításokkal.

Az átszervezés döntően a műtétes szakmákat érinti, vagyis a sebészeti, fül-orr-gégészeti, szemészeti, szülészeti ellátásért kell ezentúl messzebb utazni az ezeken a településeken élőknek - tette hozzá a lap. Mivel Debrecenben például van orvosi egyetem, így számos klinika is, az itt élőknek nem kell más településen kezeltetniük magukat.

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 740 megtekintés

Videó: 48 925 332 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027015

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh