Mahmoud Bahmani, az Iráni Központi Bank vezetője kedden bejelentette, hogy Teherán készen áll az export olajért aranyban és nemzeti valutában is elfogadni a fizetséget a külföldi beszállítóktól. Irán a külkereskedelemben nem korlátozza magát a dollárra, minden ország dönthet úgy, hogy saját pénznemében fizet. Bahmani hozzátette, ha egy ország vagy szervezet fizikai aranyban akar fizetni, azt is megteheti közvetlenül az importolajért cserébe.

Az Egyesült Államok nemrég gazdasági szankciókat helyezett kilátásba minden olyan nemzetközi bank ellen (is), amely dollárt használt az Iránnal való üzletkötésekkor, ami nehéz helyzetbe hozta nemcsak a nemzetközi bankokat, de a rajtuk keresztül fizető országokat is. Erre válaszként jelentette be az iráni bank, hogy mostantól elfogadnak minden nemzeti valutát fizetségként.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az iráni állam a gazdasági szankciókra gazdasági ellentámadással válaszol: Irán valutatartalékai gyorsan növekedni fognak, ami lehetővé teszi az iráni gazdasági érdekeltségek terjeszkedését több olyan területen is, ami hosszú távon kifejezetten függő helyzetbe hozhatja az Egyesült Államok és Európa gazdaságát.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 177 457 megtekintés

Videó: 38 432 847 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5888441

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh