Panosz Kammenosz, a Független Görögök párt vezetője bejelentette, hogy nem hajlandó nemhogy tárgyalni, de még találkozni sem Antonisz Szamarasszal, az Új Demokrácia párt vezetőjével. Kammenosz szó szerint kijelentette, hogy "nem tárgyalunk árulókkal". A Független Görögök párt több politikusát korábban a kormánykoalícióból zárták ki, mikor nem voltak hajlandók nyilatkozatot aláírni arról, hogy a választások után teljesítik az IMF feltételeit, így kérdéses volt, hogy hajlandóak lesznek-e tárgyalni az IMF-párti vezetéssel, ha újra a hatalom közelébe kerülnek.

Az Új Demokrácia vezetője egyelőre úgy tűnik egyedül maradt. A Független Görögök párt vezetője kijelentette, hogy "más, baloldali pártokkal hajlandók együttműködni", vagyis ha lejár az idő és a Radikális Baloldal kapja meg a kormányalakítási jogot, a Radikális Baloldal (Syriza) a Független Görögökkel koalícióba állhat. A kormányzáshoz szükséges többség azonban csak akkor valósul meg, ha a Kommunista Párt és a Demokratikus Baloldal is támogatását adja.

A mandátumok számbéli eloszlását tekintve jól látható, hogy akár az IMF-párti erők, akár az IMF-ellenes pártok tömörülnek koalícióba, a parlamentbe először bejutó Arany Hajnal támogatása szükséges lesz a kormányalakításhoz. Az Arany Hajnal párt vezetője azonban nemrég kijelentette, hogy ha hatalomra jutnak, végig elaknásítják a görög határt és lőni fognak a menekülő bevándorlókra, így egyelőre az a kérdés, hogy a kommunisták az ország megmentése érdekében felvállalnak-e egy szélsőjobboldali párttal kötött szövetséget.

Ha a görög pártok megmaradnak a "politikailag korrektségnél", és nem hajlandók szövetségre lépni az Arany Hajnallal, Görögországban mindenféleképpen olyan kormány alakul, ami nem rendelkezik a törvényalkotáshoz szükséges 50%+1 szavazattal.

A feszültséget csak fokozza, hogy a Demokratikus Baloldal vezetője bejelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni a megszorításokat támogató pártokkal. Ez sokkolta a nyugati közvéleményt, mivel az optimistábbak azzal számoltak, hogy a Pasok, az Új Demokrácia és a Demokratikus Baloldal együtt kormánykoalíciót alkothat.

A kormányalapítás joga egyelőre az Új Demokrácia pártnál van, de ha a napokban nem sikerül a szocialistákon kívül valamelyik párt támogatását megnyernie, a kormányalapítás jogát a Radikális Baloldal kapja meg. A Radikális Baloldal vezetője viszont bejelentette, hogy az államadósságból egy eurót sem fizetnek vissza, mert nem ők vették fel, és új hitelszerződést sem írnak alá.

Az is jól látható, hogy az uniós politikusok nem tudják, mitől rettegjenek jobban: a kommunista vezetőtől, aki államosítani akarja a bankokat, a szélsőjobboldali vezetőtől, aki aknamezőt telepít a határ mentén és lelöveti a bevándorlókat, vagy a másik baloldali párttól, aki egy eurót sem hajlandó visszafizetni az államadósságból.

Frissítés: A Syriza sem lép koalícióra az IMF-pártokkal

Alexisz Ciprasz, a Syriza baloldali szövetség vezető politikusa és az Antonisz Szamarasz közötti megbeszélés véget ért. Ciprasz pár perce a pártközpontból mondott beszédet, melyben eloszlatott minden kételyt azzal kapcsolatban, hogy a választások után az első dolga a választási ígéretek megszegése lenne és koalícióra lépne az IMF-párti volt kormánypártokkal.

A Syriza pát vezetője egyben üzenetet küldött az uniós vezetőknek: tisztában van vele, hogy milyen kaotikus állapotok fognak kialakulni Görögországban, de ennek ellenére létre fog hozni egy baloldali koalíciós kormányt, és visszavonja a Szamarasz-kormány által elfogadott IMF-feltételeket, a megszorító intézkedéseket. Ciprasz egyben azt is kijelentette, tisztában van azzal, hogy a görög választók nem az egyes pártokra szavaztak, hanem a megszorítások és a hitel-megállapodás ellen (amiket Ciprasz csak barbár intézkedéseknek nevezett).

A pártvezető kijelentette: a tegnapi választások világos üzenet az uniós vezetők számára, hogy a görög nép visszautasította a népnyúzás politikáját, és nemsokára valamennyi európai nemzet ezt fogja tenni. Merkelnek címezve csak annyit mondott, "itt az ideje visszavonulót fújniuk."

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 837 113 megtekintés

Videó: 27 308 515 megtekintés

Látogatók

Összesen5113243

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh