Harmadik napja oltják a tűzoltók a tüzet egy erdős területen a csernobili tiltott övezetben - hozta nyilvánosságra hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség.

A Kijev megyei rendőrség vasárnap délután közölte, hogy kézre kerítették azt a személyt, aki a Rahivka településnél kitört kisebbik tüzet okozta, amely öt hektáros területen terjedt szét. A faluban lakó 27 éves férfi beismerte, hogy "szórakozásból" gyújtott fel három helyen füvet és szemetet. A szél belekapott a lángokba, és nem tudta eloltani, ami miatt szétterjedt a tűz. A férfi ellen büntetőeljárás indult.    

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat jelentése szerint a lángok még szombaton csaptak fel, és a riasztás aznap kora délután érkezett be hozzájuk. A nagyobbik tűz a lakatlan Volodimirivka település közelében ütött ki a Kotovszkij erdőgazdaságban, és mintegy húszhektárnyi területre terjedt ki.

Jehor Firszov, az állami természetvédelmi felügyelet vezetője később a Facebookon közölte, hogy az aljnövényzet kigyulladása miatt a tűz fokozatosan továbbterjedt, és mintegy 100 hektár vált érintetté. Feltételezte, hogy emberi gondatlanság, a száraz fű felégetésének Ukrajnában még élő, környezetvédők által hevesen bírált gyakorlata, mások szerint törvénytelen szemétégetés vagy egyéb vandalizmus okozhatta az erdőtüzet.    

Vasárnap a katasztrófavédelem azt jelentette, hogy nyílt tűz már nincs az erdőségben, csak parázsló területeket oltanak. Ezzel szemben hétfőn közölték, hogy még két tűzfészek felszámolásán dolgoztak a tűzoltók. A hétvégén összesen 124 szakember 28 technikai eszköz, köztük két AN-32-es típusú tűzoltó repülőgép és egy Mi-8-as helikopter segítségével vett részt a lángok elleni küzdelemben. A légi eszközök együtt 42 felszállással összesen 174 tonna vizet öntöttek a tűzre.    

Az erdős terület nyugati szélében fekvő Rahivkánál vasárnap estére sikerült a tüzet lokalizálni. Az ottani helyszínen 14 tűzoltó négy műszaki eszközzel látott neki az oltásnak.   

A tüzek következtében személyi sérülés eddig nem történt, lakott terület evakuálása nem vált szükségessé. A hatóságok közlése szerint a radioaktív sugárzás szintje Kijev megyében és az ukrán fővárosban nem haladta meg a megengedett mértéket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 462 megtekintés

Videó: 48 295 163 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920201

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh