Mire a többi ország kifejleszti hiperszonikus fegyverét, Oroszországnak már lesz eszköze az ellene való védekezéshez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a Rosszija 1 televízió Vesztyi Nyegyeli című heti műsorában bemutatott nyilatkozatában.

"Meg fog jelenni (a hiperszonikus fegyver a vezető katonai hatalmak arzenáljában). De úgy gondolom, hogy kellemes meglepetést tudunk majd okozni partnereinknek azzal, hogy mire megjelenik náluk ez a fegyver, nálunk nagy valószínűséggel megjelenik a fegyverrel való küzdelem eszköze" - mondta Putyin az interjúban, amely egy, a posztszovjet Oroszország fennállásának 30. évfordulójára készült dokumentumfilm részlete.   

Korábban Putyin azt állította, hogy az orosz hiperszonikus fegyver megjelenése fölöslegessé tette mindazokat a kiadásokat, amelyeket más országok Oroszország katonai feltartóztatására fordítottak, és hogy a történelem folyamán első ízben fordul elő, hogy Moszkva a csúcstechnológiájú fegyverek kifejlesztésében megelőzte a többi országot.   

A TASZSZ orosz állami hírügynökség összefoglalója szerint az orosz hadseregnél a tavalyi év végén állt fel az első hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard interkontinentális rakétarendszerrel rendelkező ezred. Folytatódik más hiperszonikus fegyverrendszerek, egyebek között a Cirkon hajóelhárító szárnyas rakéta és a Szarmat hadászati rakétarendszer tesztelése.   

"Amikor megszűnt a Szovjetunió, megkezdődött egy arra irányuló kísérlet, hogy azok, akik a hidegháború győzteseinek tekintették magukat, maguk alá rendezzék át a világot. Lényegében elkezdték semmibe venni a nemzetközi jogban létrejött normákat és átszabni a világot" - fejtegette Putyin annak indoklására, hogy miért volt szüksége Moszkvának a hiperszonikus fegyver létrehozására.   

"Tökéletesen nyilvánvaló volt, hogy ez az átalakulás annál fájdalmasabb lesz a számunkra, minél gyengébbek leszünk" - tette hozzá. Az indokok között sorolta fel azt is, hogy az Egyesült Államok felmondta az átfogó hadászati rakétavédelem kiépítését megtiltó ABM-megállapodást.    

Putyin szerint Oroszország és az Egyesült Államok között paritás áll fent a nukleáris fegyverek terén, mind a robbanótöltetek, mind a hordozóeszközök tekintetében, de a csúcstechnológiájú fejlesztésekben "kétségtelenül" Moszkva vezet. Mint mondta, Oroszország világelső hagyományos potenciálja korszerűsítésében is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 564 megtekintés

Videó: 47 970 962 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887782

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh