Az euró és a dollár közti árfolyam stabilizálódott az új kereskedelmi hét elején, amikor végre az euró emelkedett a négy hónapig tartó minimális szinttől. A piacokon tapasztalható optimizmus az elkövetkező csúcshoz fűződő reményekkel magyarázható. Van remény arra, hogy május 23-án Brüsszelben az európai vezetők bejelentik új intézkedések foganatosítását, amelyek az adósságválság leküzdésére irányulnak Európában.

A csúcs fő intrikája abban van, hogyan viselkedik majd Francois Hollande új francia elnök. Megszületik-e a brüsszeli találkozón az új tandem, amely helyettesíthetné a régi un. „Merközi-t”? Megfigyelők többsége kételkedik benne.

Az új francia vezető javasolni fogja kollégáinak az eurokötvények, vagy az eurobondok bevezetését. Egyes európai politikusok, mint például az olasz miniszterelnök, támogatják Hollande javaslatát. De az egységes európai bondok bevezetése valójában konfrontációhoz vezethet Angela Merkellel. A német kancellár korábban már kijelentette: „Németország úgyis feláldozta magát Európa megmentéséért.” Szakértők a legjobban attól tartanak, hogy Merkel és Hollande közti párbeszéd konfrontációvá válhat, és akkor az összeurópai párbeszéd hangneme mindörökké megváltozhat.

Nincs egység sem az európai vezetők között, sem a szakértői körökben. Az eurozóna jövőjével kapcsolatos skála a legsötétebbtől a legfényesebb perspektívákig terjed. Egyesek úgy vélik, hogy maga a közös eurozóna fogalma utolsó napjait éli. Ezekhez tartozik Hardo Paula észt közgazdász is.

Meg kell jegyezni, hogy a megfigyelők között mégis az optimisták vannak többségben. AZ EU és az eurozóna átéli a görögországi és az olaszországi válságot, és még sok minden mást is, véli Ben Iris a Business New Europe c. lap főszerkesztője.

- Sok EU-tagország már több százéves, és erős gazdasággal rendelkezik, amely infrastrukturális beruházásokon alapul. És itt érdemes feltenni a kérdést: mi lesz ennek a válságnak az ára? Nem pedig arról szónokolni, képes-e Európa túlélni azt. Kétségtelen, hogy helyreállítási folyamat bonyolult lesz. A válság kulcsfontosságú problémája az, hogy az országok nem keresik az elsődleges fontosságú problémák megoldását, és mindmáig figyelmen kívül hagyják azokat. A folytatódó válság oka az eurozóna struktúrájában meglevő fogyatékosságokban keresendő.

A szakértő szerint azok az országok, amelyekben megszületettek az EU jelenlegi problémái, kötelesek átadni Brüsszelnek a pénzügyi rendszerek, az elszámolás és a gazdaság jelentős része feletti ellenőrzést. Érthető, hogy egyetlen ország sem akar adni valakinek ilyen hatalmat saját maga fölött. De Görögország esetében egyetlen alternatíva csak az eurozónából való kilépés lehet, ami nem felel meg a világ vezető gazdaságainak.

Tehát csak egy racionális út marad Európa számára: a kiadások csökkenése, az igényeket pedig nem virtuális, hanem reális lehetőségekhez kell mérni.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Tömeges tiltakozó megmozdulások várnak Európára

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 702 030 megtekintés

Videó: 48 914 280 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024878

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh