A cél az ellenség túlterhelése és logisztikai nehézségek nélküli megsemmisítése.

Meglehetősen érdekes kiírás jelent meg az amerikai kormányzat külsős szerződésekre fókuszáló oldalán, amelyben már a tengerészgyalogág keres olyan drónokat előállító partnert, amely a követelményeknek minden tekintetben megfelelő termékeket tudna leszállítani. Az új eszközökkel alaposan kibővülne a lehetőségek tárháza, a fegyvernem pedig jóval ütőképesebbé válna.

A drónok alkalmazása ma már a mindennapok része, nemcsak a civil életben, hanem a háború terén is, elég csak az azeri-örmény konfliktusra gondolni, amelynek kimenetele többek között éppen az azeri fél által nagy számban alkalmazott apró eszközöknek volt köszönhető.

Az amerikai oldalon most az Organic Precision Fires - Infantry Light néven hirdetnek meg egy új projektet, amelynek keretein belül a tengerészgyalogság szeretne olyan drónokra szert tenni, amelyek nem igényelnek egynél több indítót és kezelőt, nagy rajokban is együttműködhetnek egymással, illetve a másik oldalon alkalmazott fegyverek és élőerő ellen egyaránt bevethetők lennének. A napokban közzétett kiírásban felsorolják ezen követelményeket, a különböző szakértők pedig eközben azt fejtik ki, hogy mi áll az elgondolás mögött.

Egyes vélemények szerint a tengerészgyalogság elsősorban a kínai ellenféllel szemben szeretne jobb eszközökre szert tenni, ezek ugyanis lehetővé tennék számukra, hogy egy esetleges konfliktus esetén nemcsak a Dél-kínai-tengeren legyenek jelen komoly erővel, hanem a kiterjedt szárazföldi védelmi rendszerek leküzdése után az ország területén belül is esélyük legyen a másik oldallal szemben.

Az ilyen és hasonló drónok tömeges bevetésével gyakorlatilag túlterhelnék a védelmi platformokat, eközben viszont a saját erők logisztikai problémái nem növekednének, hiszen igencsak apró, egyetlen személy által kezelhető drónról van szó, amely ennek ellenére képes lenne kiiktatni az ellenfeleket. A nagy számban való alkalmazás azt is lehetővé tenné, hogy az ellenség nagyobb csoportjait lefogják, majd pedig a kijelölt zónákba tereljék, ahol a megsemmisítés várna rájuk.

Az elmúlt években az orosz és a kínai fél kapcsán is felmerült a hasonló kamikaze-drónok kifejlesztésének ötlete (vádja), ezen a területen azonban még várunk arra, hogy milyen megoldásokkal állnak majd elő az egyes országok.

Forrás: sg.hu / beta.sam.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 674 megtekintés

Videó: 47 967 761 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887486

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh