A halált okozó fegyverek izraeli bevetése a Gázai övezet határán március végétől zajlott zavargásokban a palesztinok ellen háborús bűnnek tűnik - jelentette be a Human Rights Watch (HWR) emberi jogi szervezet szerdán.

Az éles lövedékeket a civil szervezet szerint az izraeli katonák a közvetlenül életüket nem veszélyeztető palesztinok ellen vetették be, és ezért az ENSZ vizsgálatát és az izraeli tisztek elleni fellépést sürgeti a szervezet.   

Az izraeli politikai és katonai vezetők egyelőre nem reagáltak a HRW jelentésére, de korábban többször hangsúlyozták, hogy a katonák csak minden más tömegoszlató fegyver kudarca után vetettek be halál okozására alkalmas fegyvereket, és amennyiben lehetőségük volt, akkor a határkerítést rongáló, vagy azon átkelő palesztinok lábát, és nem életfontosságú szerveit célozták meg.    

Emellett Jeruzsálem szerint a határ áttörését megkísérlő gázaiak veszélyeztették a határ mellett élő izraeli településeket, és a palesztin civilek mögött az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász fegyveresei próbáltak bejutni az ország területére.   

A HRW kilenc palesztin esetét ismertette, akik egyikét háton, másikát fejbe lőtték, amikor palesztin zászlóval a határ jelző kerítéshez közeledtek.   

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 123-an vesztették életüket a március 30-án kezdődött határ menti tüntetésekben, és több ezren megsebesültek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 674 megtekintés

Videó: 47 971 153 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887812

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh