Izraelben egy új, nagy hatótávolságokról indított rakétákat érzékelő rendszer tesztelését kezdték meg, amely nagy magasságokban lebegő hatalmas, Zeppelin-szerű léggömbök segítségével észleli a fenyegetéseket - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Az izraeli védelmi minisztérium a világ egyik legnagyobb ilyen típusú rendszerén dolgozik, melyet közösen fejleszt az állami tulajdonban lévő Israel Aerospace Industries leányvállalata és a TCOM amerikai cég.
    
Az új légvédelmi rendszert az ország északi részére kívánják majd telepíteni, és jelentős eleme lesz az államhatárok védelmének. A hatalmas csepphez is hasonlítható szerkezetet héberül "tal samaim"-nak, vagyis "égi harmat"-nak nevezték el.
    
"Az észlelési képességekkel és a többrétegű védelmi rendszerrel Izrael megőrzi előnyét a térségben, és ezzel lehetővé válik számára a biztonsága fenntartásához szükséges hadműveleti mozgástér" - mondta Beni Ganz védelmi miniszter szerdán az új hadieszközről.
    
"Az elmúlt évben számos sikeres kísérlettel igazoltuk, hogy  izraeli többszintű védelmi rendszere képes megbirkózni a súlyos fenyegetésekkel, beleértve a cirkáló rakétákat is"- mondta a lapnak Móse Mapat, a védelmi minisztérium fejlesztési osztályán a fegyverzetfejlesztési részleg irányítója.
    
Izrael az elmúlt években számos lépést tett az egyenként is hatalmas rakétaarzenálokkal rendelkező Irán, a libanoni síita Hezbollah militáns csoport, és a gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet felől érkező potenciális fenyegetések ellen.
    
A legutóbbi, májusi Falak őrzője hadművelet idején a Hamász rakéták tömegét zúdította Tel-Avivra, hogy megpróbálja kijátszani Izrael rövid hatótávolságú rakéták elleni Vaskupola védelmi rendszerét, de az ellenrakéták az útnak indított lövedékek mintegy 90 százalékát befogták.  
    
Izrael több száz légicsapást hajtott végre a Hamász és más iszlamista szervezetek célpontjai ellen. A harcokban az ENSZ szerint több mint 250 palesztin, köztük 129 civil halt meg. Az izraeli oldalon 13-an vesztették életüket.

Forrás: MTI / ynetnews.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 685 540 megtekintés

Videó: 49 754 458 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129057

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh