A Bloombergtől: "Spanyolország beleegyezik, hogy banki mentőcsomagot kérjen" és "a spanyol mentőakciót az IMF felügyeli majd" - írja az El Pais

A legmókásabb híradás a Mundo-ban jelent meg: "A spanyol mentőakció nem jár politikai feltételekkel."

Tehát mindenki ámulatára Spanyolország beleegyezett egy feltétel nélküli banki mentőakció indításába. Vajon Németország is beleegyezését adta már? Az özönvíz rövidesen érkezik. Addig is már csak néhány napot kell várnunk, hogy megtudjuk, mit gondol Németország a spanyol bankok direkt kimentésének ratifikálásáról. Igen. A helyzet az, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) csak az az ország nem hagyta még jóvá, amelyik a pénzt adná az akcióhoz. Feltételek nélkül.

Az El Pais a következőket írja:

Minden készen áll az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának kimentésére. Spanyolország jövőjéről egy rövid videó konferencia során döntöttek a monetáris unió pénzügyminiszterei és az AFP híradása szerint abban állapodtak meg, hogy a spanyol kormány mentőcsomagot igényel. Az akcióban az IMF is részt vesz. A konferencia lényege, ami felől senkinek sem volt kétsége: „egy olyan nyilatkozat elfogadása, amelyben Spanyolország kifejezi szándékát egy mentőcsomag igényléséről és az euró támogatásáról.”

A háromórás megbeszélés során egy 100.000 millió eurós mentőcsomag lehetőségét tárgyalták meg a résztvevők, ami a vártnál lényegesen nagyobb összeg. A válság jelentette óriási kockázat miatt azonban a spanyol bankok megmentése önmagában nem elegendő, az euró iránti megrendült bizalmat is helyre kell állítani.

A Portfolio.hu pedig a következőket írta a döntésről:

A miniszter megerősítette, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. Brüsszeli források a távhívásos tanácskozás befejezését követően azt erősítették meg, hogy a pénzügyminiszterek kinyilvánították az euróövezet készségét a segítségnyújtásra, és egyetértettek abban is, hogy Spanyolország akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat. Szerepel az összeg a megbeszélés után kiadott közös nyilatkozatban is. (Az összeg jócskán meghaladja a korábbi, 40-80 milliárd eurós várakozásokat.)

Luis de Guindos gazdasági miniszter fontosnak tartotta megjegyezni a bejelentés alkalmával, hogy ez nem egy mentőcsomag, hanem pénzügyi segítségnyújtás. A feltételeket a bankokra fogják szabni, nem pedig a spanyol társadalomra – emelte ki. Előnyös a spanyol gazdaság számára és kedvező az euró jövője szempontjából is – tette hozzá.

Ma reggel, további részletek ismeretében, a Zerohedge a következőkkel egészítette ki helyzetelemzését:

Érdemes figyelni mi történik a spanyol államkötvényekkel abban a pillanatban, amikor a kötvénypiac rájön, hogy mi történt és elmúlik a csődbe jutott spanyol bankok nagyon rövidtávú „kisegítése” miatt érzett eufória. Ugyanis mához egy hónapra további százmilliárd euróra lesz szükség, majd ismét ugyanennyire, és így tovább.

Azon a ponton Spanyolország GDP arányos adóssága hivatalosan is átlépi majd a 100 százalékot.

Részletek angolul itt: Kattintson ide...

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 752 412 megtekintés

Videó: 48 952 517 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032096

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh