Az amerikai hírszerző szervek megállapítása szerint további információkra lenne szükségük annak a vitának az eldöntéséhez, hogy egy kínai laboratóriumi baleset volt-e a Covid-19 járvány kiindulópontja - közölték hírszerzési vezetők a vizsgálódásaikról készült, pénteken közzétett összefoglalóban.

Az illetékesek azt mondják, csak Kína segíthetne a világszerte eddig 4,6 millió ember halálát okozó új koronavírus tényleges eredetét érintő kérdések megválaszolásában.

Valószínűleg Kína együttműködésére lenne szükség a Covid-19 eredetének végleges tisztázásához - áll a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának (DNI) hivatala által kiadott összefoglalóban.   

Joe Biden elnök, aki a héten kapta kézhez a májusi utasítása alapján készített titkos jelentést, kijelentette, Washington és szövetségesei további nyomást fognak gyakorolni a kínai kormányra, hogy választ kapjanak kérdéseikre.

A világjárvány eredetével kapcsolatos kulcsfontosságú információk megvannak a Kínai Népköztársaságban, mégis a kínai kormány tisztviselői kezdettől fogva azon dolgoztak, hogy megakadályozzák, hogy a nemzetközi nyomozók és a világ közegészségügyi nyilvánosságának tagjai hozzáférjenek ezekhez az információkhoz - mondta nyilatkozatában Biden.

A hírszerzési jelentés olyan időszakban készült, amikor a két ország kapcsolatai több évtizedes mélypontra süllyedtek.

Kína washingtoni nagykövetsége nyilatkozatban reagált, hangsúlyozva, hogy "téves" a pénteken ismertetett jelentésnek az az állítása, miszerint Kína kezdettől akadályozta a nyomozást, és hozzátette, hogy az amerikai hírszerző közösség által összetákolt jelentés tudományos szempontból hiteltelen.

Az eredetkutatás tudományos feladat, amelyet csakis tudósokra lehet és kell bízni, és nem hírszerzési szakértőkre. A kínai nagykövetség szerint a jelentés célja az volt, hogy "bűnbakot csináljon Kínából", amely úgymond akadályozza a világjárvány elleni küzdelmet. Arra viszont nem vállalkozott, hogy az Egyesült Államokban kutasson a Covid-járvány kórokozójának eredete után.

A Washington kezdeményezte vizsgálódásokra válaszul Kína az elmúlt hónapokban nevetségessé igyekezett tenni azt a feltevést, hogy a Covid-19 kórokozója a vuhani állami virológiai laboratóriumból szabadult volna ki, és olyan elméleteket terjesztett, amelyek szerint a vírus a marylandi Fort Detrickben található laboratóriumból került ki még 2019-ben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 221 megtekintés

Videó: 47 971 911 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887873

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh