A régi világ lélegzetvisszafojtva várja a holnapi görögországi parlamenti választásokat, hiszen ez határozza majd meg az Euró-övezet jövőképét.A választási kampány legfőbb kérdése az lett, hogy hogyan vélekednek a parlamenti pártok az Euró-övezet kérdéséről és az EU-IMF hitel feltételeinek végrehajtásáról. Emlékeztetőül, a hitelekért cserébe az IMF a nadrágszíj meghúzását követeli: az állami szektorokban dolgozók béreinek, szociális juttatások stb. csökkentését, amely a görögök nem tetszését váltotta ki.

Az Új demokrácia konzervatívjainak és a PASOK szocialistáinak pozíciója gyengült, mivel ők írásos beleegyezésüket adták, hogy kormányra kerülésük esetén folytatják a megszorítások politikáját.

A helyi kommunisták és ultranacionalisták a probléma megoldását abban látják, ha Görögország kilép az EU-ból és az Euró-övezetből. Azonban ez sem megoldás. Sokan tisztában vannak vele, hogy a görög gazdaságnak nincs mozgatórugója, és az EU nélkül az ország nem fog tudni kimászni a krízishelyzetből. A görögök azt is világosan látják, hogy a jólétüket a támogatásoknak és az olcsó hiteleknek köszönhetik, amelyekhez az Euró-övezeten keresztül vezet az út. Görögország egy főre jutó GDP-je a krízis előtt csak egy negyeddel volt alacsonyabb, mint a sikeres Németországé. Ki utasítana vissza egy ilyen helyzetet?!

A legnagyobb támogatást a SYRIZA élvezi, amely az Euró-övezetben maradás mellett, de a szigorú megszorításokra épülő politika ellen foglalt állást. Hogyan lehetséges ez? A válasz nagyon egyszerű. A SYRIZA vezetői kijelentik, hogy Görögország csődje az euró és maga az Euró-övezet összeomlásával fenyeget, hiszen a következő Spanyolország, Portugália lehetnek.

Azért, hogy ez ne történjen meg, az EU-nak vagy minden áron meg kell mentenie Görögországot a csődtől, vagy eltávolítani az Euró-övezetből. Ugyanakkor az Európai Unió és az Euró-övezet alapítói nem veszik számba az utóbbi lehetőséget.

Ezért a SYRIZA vezetője, Alexis Tsipras már fél éve fenyegeti az EU vezetőit Görögország esetleges kilépésével vagy csődjével. Azonban ha ez bekövetkezik, az Görögország számára fájdalmasabb lesz, mint az alapítók, Franciaország vagy Németország számára.

Éppen ezért nem kizárt, hogy a SYRIZA győzelme esetén, a párt kénytelen lesz megszegni a választások előtt tett ígéreteit és eleget tenni az EU követeléseinek. Van azonban a kérdésnek egy másik oldala is. A követeléseknek való elégtétel és az újabb hitelek nem oldják meg a görög gazdaság problémáit, hanem csak konzerválják azokat, ami pedig könnyen újabb népharagot eredményezhet. Ezért nem kizárt, hogy a társadalmi elégedetlenségtől való félelem rákényszeríti a konzervatívokat és a szocialistákat, hogy kormányra kerülésük esetén újra megvizsgálják az EU-IMF hitel feltételeit.

A totális bizonytalanság arra készteti Brüsszelt és az EU vezető országait, hogy egy fájdalommentes tervet dolgozzanak ki az Euró-övezetből való kilépésre az alulteljesítő tagországok számára.

Forrás: ruvr.ru