Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői december 27-én Bécsben találkoznak, hogy megvitassák a 2015-ös nukleáris megállapodás jövőjének lehetséges újabb forgatókönyveit - tájékoztatott rövid közleményében az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Mint közölték, az Iránnal foglalkozó, az iráni atomprogram miatt meghozott szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) végrehajtását ellenőrző vegyes bizottság  megvizsgálja majd a megállapodás végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket.    

Az EU külügyi szolgálatának közleménye hangsúlyozza, a hétfői egyeztetésen napirendjén szerepel annak megvitatása is, hogy milyen esélyei vannak az Egyesült Államok esetleges visszatérésének az atomalkuról szóló megállapodáshoz.    

Irán 2015-ben egyezett meg - uniós közvetítéssel - az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.   

Donald Trump korábbi amerikai elnök többször kikelt a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát a többhatalmi atomalkuból, mondván, az nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 927 megtekintés

Videó: 48 284 355 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919204

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh