Az S&P nemzetközi hitelminősítő negatív kilátás mellett "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta le Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének az osztályzatát. A nemzeti valutában kifejezett hosszú távú besorolást is "CCC"-ről "CC"-re rontották. Az ügynökség szerint fennáll az államadósság nemteljesítésének a lehetősége.

Előzőleg, csütörtökön az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy teljesítette az aktuális,  117,2 millió dolláros kamatfizetést két eurókötvénye után.    

A Reuters azt írta, hogy estére volt olyan, aki megkapta dollárban a kamatösszeget, mások viszont azt mondták, hogy még nem. Az S&P szerint technikai nehézségek merültek fel és emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna elleni invázió miatt Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciók részeként Oroszország számára elérhetetlenné vált arany- és devizatartalékának mintegy a fele (közel 300 milliárd dollár), és korlátozott a hozzáférése a globális pénzügyi rendszerhez is.   

"Ezért úgy gondoljuk, hogy a következő hetekben lejáró orosz eurókötvények adósságszolgálati kifizetései hasonló technikai nehézségekkel szembesülhetnek" - közölte az S&P.   

A Standard and Poor's március 4-én rontotta "BB pluszról" az eddigi "CCC"-re az orosz szuverén devizaadósság-kötelezettség osztályzatát.

Forrás: MTI / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 088 megtekintés

Videó: 48 286 381 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919420

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh