Forráshiány miatt egyetlen, a jogszabályi előírásokat és jogosultságokat teljesítő támogatást kérőnek sem fogja elutasítani igényét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásról van szó, melyre határidőig közel 700 gazdálkodó jelentkezett. Ugyanakkor fontos, hogy e termelők már május 1-től betartsák a kötelező és a vállalt állatjóléti és állat-egészségügyi előírásokat – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Az ÚMVP Irányító Hatósága 82/2011. (VI.08) közleményében adta hírül, hogy egyetlen, a jogszabályi előírásokat és jogosultságokat teljesítő támogatást kérőnek sem kerül elutasításra a támogatási kérelme forráshiány miatt. Vagyis az a közel 700 gazdálkodó, aki/amely a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra nyújtott be kérelmet, elméletileg megkaphatja a támogatást. A gyakorlatban a kérelmezőnek több feltételnek is meg kell felelnie, melyet a pályázati kiírás részletezett. A beadott kérelmeknek adminisztratív, formai és tartalmi ellenőrzésen kell átesniük, melyek során többek közt vizsgálják a jogosultsági feltételeknek való megfelelést is. Ezek alapján egy pontrendszer segítségével rangsorolják az igényeket és az ügyfél csak ezt követően kaphatja meg az egyedi határozatot arról, hogy támogatási kérelmét jóváhagyták, részben jóváhagyták, vagy elutasították-e.

A Magyar Agrárkamara arra is felhívja a figyelmet, hogy a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást igénylő közel 700 tehenészetnek már május 1-től be kell tartania a kötelező és vállalt állatjóléti, illetve állat-egészségügyi előírásokat a támogatás jogszerű és teljes körű igénybevétele érdekében.

A kérelmezőnek több feltételnek is meg kell felelnie, melyet a 36/2011. (III.22.) valamint a 71/2011. (IV.14.) számú MVH Közlemény részletez.

Ennek alapján a támogatás alaptámogatásból és kiegészítő támogatásokból áll.

Az alaptámogatás akkor igényelhető, ha az állattartó az állatsűrűségre, a gondozói felügyeletre, a kockázatkezelésre, a fejési technológiára és a preventív beavatkozásokra a támogatási rendeletben meghatározott kötelezettség mindegyikét vállalja.

Kiegészítő támogatás abban az esetben igényelhető, ha az állattartó a paraziták elleni védekezésre, a természetes körülmények biztosítására, illetve a takarmányozásra a támogatási rendeletben meghatározott kötelezettséget vállal.

Tudni kell, hogy kiegészítő támogatás kizárólag az alaptámogatással együtt igényelhető. Az alaptámogatáshoz a kiegészítő támogatások egymástól függetlenül igényelhetők, a kiegészítő támogatások igénybevétele nem kötelező.

A támogatásra jogosult köteles a vállalt, a támogatási rendeletben meghatározott kötelezettségeket a teljes támogatási időszak alatt betartani! – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara közleményében.

Forrás: Magyar Agrárkamara

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4761996

Jelenleg az oldalon

6
Online