Az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) keddi brüsszeli ülésén egymilliárd euró összegű makroszintű pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, ennek célja, hogy az Oroszországgal háborúban álló ország fedezni tudja azonnali és legsürgetőbb finanszírozási igényeit, valamint az ukrán állam gondoskodni tudjon elengedhetetlen funkcióinak ellátásáról.

A témáról kiadott közlemény szerint a támogatás kedvező feltételekkel nyújtott, hosszú lejáratú hitel formájában lesz elérhető, egy részletben fizetik ki. Rendelkezésre állási időszaka egy év. Előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat.   

A támogatás folyósítását megelőzően az EU-nak az ukrán hatóságokkal egyetértési megállapodást kell kötnie, amely kiterjed egyebek között a források felhasználásával kapcsolatos fokozott átláthatóságra és jelentéstételre   

A  pénzügyi tanács közölte azt is: tekintettel Ukrajna rendkívüli helyzetére, az uniós költségvetés hitel formájában kivételesen fedezni fogja a makroszintű pénzügyi támogatás kamatköltségeit is, ami így korlátozza az ország költségvetési fenntarthatóságát érő hatást. Az EU ily módon tovább fogja csökkenteni az Ukrajnára háruló pénzügyi terheket, és hozzá fog járulni az ukrán államadósság fenntarthatóságának javításához.    

Az EU gondoskodni fog arról, hogy a lehető leghosszabb időszakot biztosítsa Ukrajna számára a növekedéshez való visszatérésre, az ukrán gazdaságnak az ország európai törekvéseivel összhangban történő újjáépítésére és a teljes visszafizetés esélyeinek maximalizálására - írták.   

Az év elején folyósított 1,2 milliárd euró összegű sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatással együtt a háború február 24-i kezdete óta az EU által Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás összege eléri a 2,2 milliárd eurót. A kedden jóváhagyott pénzügyi támogatás kiegészíti a humanitárius, a fejlesztési, a vámügyi és a védelmi területen Ukrajnának nyújtott egyéb uniós támogatást - közölték.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 289 megtekintés

Videó: 48 911 300 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024438

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh