Az Európai Bizottság az emberi eredetű anyagok, köztük a vér, a szövetek, a sejtek, az anyatej, vagy a mikrobióta biztonságos, összehangolt és könnyebb adományozását célzó jogszabályjavaslatot terjesztett elő - tudatta a brüsszeli testület csütörtökön.

Az új rendelet célja, hogy megkönnyítse az emberi eredetű anyagok, azaz a rendkívüli fontosságú egészségügyi termékeknek a határokon átnyúló forgalmazását.   

Az uniós bizottság elképzelése szerint az új jogszabály erősíteni fogja a nemzeti egészségügyi hatóságok közötti szolidáris együttműködést, egyúttal biztosítja, hogy az ágazat képes legyen szavatolni az ellátást. Magas szintű minőségi és biztonsági előírásokat követel mindazoktól, akik emberi eredetű anyagokat adományoznak, vagy ilyen anyagokkal végzett kezelésben részesülnek. Hatékonyabb védelmet biztosít az emberi eredetű anyagokon alapuló terápiákban részesülőknek, valamint az emberi eredetű anyagokat adományozóknak és az orvosilag asszisztált reprodukció útján fogant utódoknak. Arányos, kockázatalapú intézkedéseket vezet be a nemzeti felügyelet megerősítésére, valamint uniós támogatási intézkedéseket a nemzeti hatóságok számára.   

A brüsszeli testület közleménye szerint az Európai Unióban évente 25 millió alkalommal végeznek vérátömlesztést műtétek vagy baleseti ellátás során. Több mint 36 ezer őssejt-transzplantációt hajtanak végre a vérrák kezeléséhez. A fogamzást elősegítő terápiák 165 ezer orvosilag asszisztált reprodukcióval fogant gyermek születését teszik lehetővé. Az életminőséget javító terápiák között pedig 14 500 szaruhártya-átültetést végeznek a látás helyreállításához, és kétezer bőrátültetést az égési és egyéb sérülések kezeléséhez.   

A rendeletjavaslat hatálya a szervek kivételével minden emberi eredetű anyagra kiterjed. Új anyagként jelenik meg benne egyebek mellett az anyatej - közölte az Európai Bizottság.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 180 megtekintés

Videó: 47 974 612 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888076

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh