Amerikai gyártmányú F-35 Lightning II. vadászgépekkel lesz felszerelve a jövőben a cseh hadsereg. A cseh kormány szerdán döntött arról, hogy a védelmi tárca hivatalos tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal a vadászgépek beszerzéséről - jelentette be Petr Fiala miniszterelnök szerdán Prágában a cseh kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az amerikai vadászgépek beszerzéséről szakértői vélemények alapján döntött a kabinet - tette hozzá Jana Cernochová, cseh védelmi miniszter.    

A cseh védelmi tárca 24 amerikai vadászgépet  venne. A cseh hadseregnek jelenleg 14 Gripen típusú svéd vadászgépe van. A svéd vadászgépek bérlése 2027-ben jár le, a szerződés szerint a csehek ezt az időt két évvel meghosszabbíthatják.   

Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek beszerzésének ára egyelőre nem ismert. Cseh szakértői vélemények szerint a 24 vadászgép ára több tíz milliárd koronára rúg majd, s várhatóan ez lesz a cseh hadsereg legnagyobb értékű fegyverbeszerzése az 1989-es rendszerváltás utáni időszakban.    

A prágai sajtóban korábban megjelent írások szerint a cseh vezetés az amerikai és a svéd vadászgépek megvételét is mérlegelte, de a védelmi tárca állítólag az amerikai gépeket részesítette előnyben.   

Fredrik Jörgensen, prágai svéd nagykövet a CTK hírügynökségnek a közelmúltban azt mondta, hogy ha Csehország a Gripenek mellett döntene Svédország a bérelt gépeket ingyenesen átadná a cseh hadseregnek.    

Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek a cseh sajtó szerint jelenleg a legkorszerűbbnek tartott sorozatgyártású vadászgépek a világon, 30-40 éves élettartammal. Üzemeltetésük azonban állítólag sokkal drágább, mint a Gripeneké.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 430 739 megtekintés

Videó: 47 572 162 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6809263

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh