Az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte Edward Snowdent, a 2013-ban titkos hírszerzési dokumentumokat kiszivárogtató volt CIA-alkalmazottat a most megjelent könyve miatt - jelentette be kedden az igazságügyi tárca Washingtonban. 

A minisztérium közleménye szerint Snowden a könyvet megjelenése előtt nem mutatta be az amerikai hírszerző szerveknek, s ezzel megsértette a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) aláírt korábbi titoktartási megállapodását.    

A minisztériumi kommüniké leszögezte azt is: Edward Snowden a közelmúltban adott interjúival szintén megszegte ezt a titoktartási kötelezettségét.    

A perkérelem ugyanakkor - bár a könyv kiadója ellen is pert indít -, nem indítványozza a Permanent Record (Állandó Nyilvántartás) című önéletrajzi könyv kiadásának vagy forgalmazásának leállítását. A kiadó elleni per célja, hogy a könyvből származó bevételekből Snowden egyetlen centhez se jusson hozzá - szögezte le a közlemény.       

Az amerikai CBS televízió hétfőn sugárzott interjút a jelenleg Moszkvában élő Edward Snowdennel. Az NSA és a CIA volt alkalmazottja akkor kifejtette, hogy szeretne visszatérni az Egyesült Államokba, de csakis akkor, ha - mint fogalmazott - "igazságos per" várna rá.       

Snowden számítógépes szakember, aki 2007-től a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottja volt, majd a Dell és a Booz Allen cégek munkatársaként a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) munkatársaival dolgozott együtt. Kiképzett hírszerzőként és titkos ügynökként tevékenykedett külföldön is, mielőtt 2013-ban az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban folytatott széleskörű lehallgatásokat bizonyító, szigorúan titkos dokumentumok tízezreit másolta le és adta ki újságíróknak.    

Ezt követően több országtól kért menedékjogot, a legutóbb éppen hétfőn Franciaországtól, de eredménytelenül. Moszkvában él, s az amerikai kormányzat mindeddig hiába kérte kiadatását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 204 megtekintés

Videó: 48 290 065 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919799

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh