Donald Trump amerikai elnök "lényegesen" keményebb gazdasági szankciókat sürgetett Irán ellen szerdán. 

"Éppen az imént utasítottam a pénzügyminisztert, hogy lényegesen növelje meg az Irán elleni szankciókat" - közölte az elnök a Twitteren.         

Az Egyesült Államok a múlt szombaton szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen elkövetett dróntámadások óta fontolgatja az Irán elleni válaszlépéseket. Bár maga Donald Trump még kedden is csak valószínűsítette, de nem mondta ki nyíltan, hogy Irán lehet a  felelős a támadásért, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója a hét végén egyértelműen a teheráni vezetést nevezte meg felelősként.                 

A támadásért egyébként a jemeni huszik vállalták a felelősséget, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig azonnal cáfolta országa érintettségét.         

Egy héttel ezelőtt az amerikai média még arról közölt értesüléseket, hogy Donald Trump az Irán elleni szankciók csökkentéséről tárgyalt annak érdekében, hogy megkönnyítsen egy esetleges találkozót Haszán Róháni iráni elnökkel az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.         

A Bloomberg amerikai hírügynökség szerint ez e lehetőség rögtön John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó menesztése után merült fel. Bolton határozottan ellenezte a tárgyalásoknak még csak a felvetését is.         

A teheráni vezetés a maga részéről jelezte, hogy mindaddig nem kerülhet sor találkozóra, amíg az amerikai kormányzat nem oldja fel az ország elleni szankciókat           

A kaliforniai adománygyűjtő úton tartózkodó Trump szerdán délután Los Angelesben újságíróknak azt mondta: 48 órán belül nyilvánosságra hozzák a "lényegesen" keményebb Irán-ellenes szankciók részleteit. Azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat szerdáig sem tudott meg "sokkal többet" a szombati támadás hátteréről.         

Újságírói felvetésre válaszolva az elnök leszögezte: a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásra adandó válasz csak a legvégső esetben lehet katonai csapásmérés, mert az egyben háborút is jelentene.    

Az egyik újságíró az izraeli választásokról firtatta a véleményét. Trump elzárkózott a kommentártól, csupán annyit mondott, hogy "majd meglátjuk, mi lesz", és megjegyezte, hogy a választások óta nem beszélt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel.

 

Mike Pompeo szerint Irán a felelős a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásért

Irán a felelős a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásért  -  jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szaúd-arábiai Dzsiddában.

Az amerikai diplomácia vezetője kedden indult a sivatagi királyságba, miután Washingtonban még a bahreini trónörökössel tárgyalt, a többi között a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásról. 

Dzsiddában Pompeo újságíróknak úgy fogalmazott: "ez egy iráni támadás volt, amely Ali Hámenei ajatollah (Irán legfőbb vallási vezetője) keze nyomást viseli magán".    

Pompeo nem sokkal azt követően nyilatkozott így, hogy Rijádban Turki al-Maliki, a Jemenben harcoló, szaúdiak vezette koalíció szóvivője bejelentette: szaúdi tisztségviselők arra a következtetésre jutottak, hogy Irán, vagy a támogatását élvező valamelyik erő követte el a múlt szombaton a támadást, amelyben több drón és robotrepülőgép vett részt. Maliki ezredes hozzátette: mindezt a szaúdi szakértők a robotrepülőgépek útvonalából állapította meg, továbbá az olajlétesítmények helyszínén talált fegyverek is Iránból származhatnak.    

Iráni vezetők szombat óra többször is cáfolták felelősségüket a támadásban, de Haszán Róháni iráni elnök szerdán Teheránban - mintegy a jemeni húszik nevében nyilatkozva-azt hangoztatta, hogy a támadások a jemeni húszik figyelmeztetései voltak Szaúd-Arábiának.    

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: felkérte a pénzügyminisztert, hogy "lényegesen" szigorúbb szankciókat hozzon Irán ellen. Az elnök mindazonáltal attól továbbra is tartózkodott, hogy Iránt nevezze meg a támadások felelőseként.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 949 megtekintés

Videó: 47 974 326 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888042

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh