Pénteken Londonban megnyílik a nyári Olimpia. Még el se kezdődött, de már beírta magát a történelembe biztonsági intézkedéseivel és botrányaival kapcsolatban. Megbukott a próbálkozás, hogy magán őrző struktúrákat vonjanak be, a brit hadsereg valóságos erőddé alakította át az Olimpiai parkot, a városban nehéz technika, légi járművek, sőt egy repülőgép-anyahajó is van.

Egy nap van hátra az Olimpia megnyitásáig. A londoni repülőtereken vészmunka folyik – a sportrajongók százezrei érkeznek repülőgépeken kedvenc rendezvényük megtekintésére. Csak hát mindannyiuknak szembe kell kerülniük az idei Olimpia fő jellegzetességével – az Olimpiát őrző rengeteg rendőrrel és katonával. Nagy-Britannia nem titkolja, hogy Londonban gyakorlatilag hadi helyzet van. Theresa May brit belügyminiszter nyíltan kijelentette: az Olimpiai játékok biztonságának biztosítása „a legnagyobb méretű és legbonyolultabb művelet a II. világháború óta”. De a brit hatóságok nem állnak készen ehhez a csatához, az utóbbi hónapokban a hivatalnokoknak és a karhatalmiaknak menteni kellett ami menthető.

Az első aggasztó jel akkor bukkant fel, amikor tudomásra jutottak a G4S társaság problémái. Ezt a társaságot választották ki mint a biztonsági szolgálatokat nyújtó fő vállalkozót. A hatóságok takarékoskodni akartak, és azzal kísérleteztek, hogy nem a rendőrségre számítottak elsősorban, hanem magán őrző-védőkre. A G4S-nek a biztonsági szolgálat 10 és fél ezer munkatársát kellett volna munkába állítani, és ezért 280 millió font körüli összeget kértek. Csak aztán kiderült, hogy a társaság azt vállalta magára, amire nem volt kellő személyi állománya. Egyszerűen nem tudott akkora személyzetet összeszedni, sokan pedig nem vállalták, hogy munkába álljanak. Mindennek következtében országos szintű botrány robbant ki. A társaság vezetőjét Nick Buckles-t a parlamentbe hívatták és ott nagyon letolták.

Az Olimpia idejére a hatóságok ideiglenesen abbahagyták a G4S felelősségének tisztázását – most a legfontosabb a biztonság biztosítása. De ne kételkedjünk, a Játékok után bizonyosan repülnek. A meghiúsult szerződés az adófizetőknek legalább 200 millió fontjába kerülhet. A hatóságoknak sürgősen át kellett dobni Londonba az egész országból a rendőrök és katonák kiegészítő kontingensét. Theresa May belügyminiszter erről a következőket nyilatkozta:

A G4S társaság nem teljesítette kötelezettségeit, de nálunk vannak a világ legjobb katonái. Egységek, amelyek akarnak, képesek és készek segítségünkre lenni bármikor, amikor az országnak szüksége van szakmai tudásukra.

A belügyminiszter pátosza azonban sehogy sincs összhangban a komor valósággal. A katonákkal, nem is titkolózva különösebben, a réseket próbálják betömni az Olimpia biztonsági rendszerében.

Persze ezeknek a problémáknak legnagyobb része az egyszerű sportrajongó látókörén kívül marad. De a játékok légkörére biztosan kihat. Nehéz barátságos viselkedést elvárni egy rendőrtől, akit az ország másik részéről parancsoltak ide, vagy a katonától, akinek a hivatalnokok ügyetlensége miatt visszavonták szabadságát, amelyet a családjával készült eltölteni.

Forrás: ruvr.ru

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4612063

Jelenleg az oldalon

8
Online