A közérdekű feladatokat ellátó alapítványok kurátorai leválthatatlanok, így akár életük végéig betölthetik a milliós fizetéssel járó posztot. Akad köztük nem kevés politikus is.

Több mint egy tucatnyi kormánypárti politikus részesül – egyéb járandóságaik mellett – a valamelyik vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi tagsága után járó, átlagosan havi egymillió forint körüli tiszteletdíjban. Ezeket a közérdekű feladatokat ellátó vagyonkezelő alapítványokat az elmúlt két évben hozták létre kétharmados törvényekkel, és tavaly áprilisban úgy módosították az összeférhetetlenségi szabályokat, hogy parlamenti és önkormányzati képviselők, polgármesterek, valamint vezető kormánytisztviselők is beülhessenek a kuratóriumokba.

A vagyonkezelő alapítványok eddig nem látott kiváltságokat jelentenek a kuratórium tagjai számára.

A megbízatásuk ugyanis gyakorlatilag életük végéig szól, azt nem érinti sem kormányváltás, sem nyugdíjkorhatár: úgy alkották meg ezt a jogi konstrukciót, hogy elmozdíthatatlanok legyenek a posztjukról. Ráadásul a kurátorok egy része a negyvenes éveiben jár, így akár több évtizeden át betölthetik a jó fizetéssel és nem túl sok feladattal járó pozíciót.

Miután a parlament a kormánypártok kétharmados többségével megalapította a vagyonkezelő alapítványokat, és megválasztotta a kuratóriumok (zömmel kormányközeli) tagjait, tetemes állami vagyon odaajándékozása mellett minden jogot átruházott az alapítvány vezető testületére. Így ha egy tag valamilyen ok miatt kiesne, nem az állam, hanem a kuratórium tagjai döntenek arról, hogy kit választanak meg maguk mellé.

Egy sima kormányváltással nem lehet elmozdítani a kuratóriumi tagokat, és megszüntetni az alapítványokat. De jogszerűen még kétharmados többséggel sem lehet hozzányúlni a rendszerhez a kuratórium jóváhagyása nélkül, mert ahhoz az alapítványok alapító okiratait is módosítani kellene. Ezt pedig csak a kuratóriumok tehetnék meg, mivel az alapítói jogokat is átadta az állam. Ha kétharmaddal módosítaná is a vonatkozó sarkalatos törvényeket, az Alkotmánybíróság erre hivatkozva keresztbe feküdhet ennek a törekvésnek – vázolta a jogi helyzetet Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, hangsúlyozva, hogy legfeljebb lemondással vagy a többi tag szavazatával szűnhet meg egy kuratóriumi tag jogviszonya.

A politikusok listája és a teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: 24.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 282 megtekintés

Videó: 48 911 292 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024438

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh