Damaszkuszt hibáztatják elsősorban a vérontásért az országban. Ez adta meg a jogcímet az ország megbüntetéséhez. Tavaly novemberben ezt az utat választotta az Arab Liga is. Mégpedig sem akkor, sem most nem hívták meg a csúcstalálkozóra se Damaszkusz, se a szíriai ellenzék képviselőit.

Más részleteket nem közöltek a Szíria-ellenes döntéssel kapcsolatban. Csak azt lehet tudni, hogy Irán kategorikusan ellenezte ezt a lépést. Teheránnak állásfoglalását Dzsiddában fejtették ki az OIC tagállamai külügyminisztereinek ülésén. Tulajdonképpen ott javasolták Szíria kizárását. Gumer Iszajevorosz orientalista így kommentálta a csúcs eredményeit:

- Szíria kizárására vonatkozó döntés elsősorban jelképes jellegű. Ez további nyomásgyakorlás Szíriára, a valóságban ennek semmi komoly következménye nem lesz. Elég sok egyéb intézkedést hoztak, ennél sokkal jelentősebbeket, mindenekelőtt gazdasági szankciókat, amelyek összefüggnek azzal, hogy ugyanazok az arab országok állandó segítséget nyújtanak a szíriai ellenzéknek. Úgyhogy valami újabb komoly problémákat ez nem jelent Szíria számára. Már így is elég baja van.

A csúcsot sürgősen hívták össze éppen a szíriai válsággal kapcsolatban. Ugyanakkor a részvevőknél nem talált elegendő támogatásra a külső beavatkozás forgatókönyve Szíriába. Erről nem határoztak. Ezt a záró sajtókonferencián beismerte az OIC főtitkára Ekmeleddin Ihszanoglu is. Ebben az állásfoglalásban nem talált semmi meglepőt Szergej Demidenko politológus:

- Szaúd-Arábia és Katar megértették, hogy Nyugat nem fog katonailag beavatkozni a konfliktusba. Legalább is az USA-beli elnökválasztás előtt biztosan nem fog. És most már csak úgy kell tenniük, hogy számukra elfogadhatatlan a katonai beavatkozás forgatókönyve. A valóságban Szaúd-Arábia és Katar erőfeszítései Szíria vonatkozásában ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Ha viszont az egész iszlám közösségről beszélünk, akkor természetesen ez a gondolat népszerűtlen. Az iszlám államok vezetői számára nem lehet elfogadható a fegyveres agresszió egy iszlám állam ellen, amint ez elfogadhatatlan volt Irak és Líbia belügyeibe való beavatkozás idején is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 694 295 megtekintés

Videó: 48 906 472 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023483

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh