Görögország reményt kapott a levegővételre. Jean-Claude Juncker, az Eurogroup vezetője megígérte, hogy Athén több időt kaphat a költségvetési deficit csökkentéséhez. Erre kérte őt Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök.

Korábban a görög kormányfő kijelentette, hogy Athénnak olyan nagy szüksége van a határidő kiigazítására, mint a levegőre. Athén nem kért újabb pénzt, sőt megígérte, hogy minden kötelezettsége alapján folytatja a kifizetéseket. Görögország két évvel - 2014-ről 2016-ra - szeretné meghosszabbítani a mentőcsomag feltételeként szabott határidőket. Athénnak nagyon rövid idő alatt kell a GDP-je mintegy 9 százalékát kitevő hiányt 2,5 százalékra csökkenteni. Csak ebben az esetben kaphatják meg várható az adósságkezeléshez szükséges harmadik részletet. Szamarasz úgy látja, hogy nem férnek bele a határidőbe. Szerinte a mostani feltételek között fontosabb a gazdasági növekedés, ugyanakkor a deficit gyorsított csökkentése megölt minden ehhez szükséges lehetőséget.

Jean-Claude Junckert, úgy látszik, sikerült meggyőznie. Ugyanakkor pénteken a görög kormányfő találkozik Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel. Itt már lehetnek problémák - mondja Vlagyimir Rozsankovszkij közgazdász.

- Nem gondolom, hogy a görögök megkapják a határidő-módosítást. A németekkel gondjuk lesz: ők úgy vélik, hogy a változtatás rossz példa lenne a többieknek. Így a spanyolok is mondhatnák: ha a görögöknek lehet, akkor nekünk miért nem.

Berlin egyelőre csak kisebb engedményekre hajlandó, és azokra is nem hivatalosan. Kormányforrásokra hivatkozva közölte a media, hogy Athén 2015-ig kaphat halasztást. Ha a kancellár a pénteki tárgyalásokon engedményeket tesz, a választók és pártjának tagjai nem fogják neki megbocsátani – mondta Szergej Hesztanov közgazdász.

- A gazdaságilag jól álló államokban választások lesznek. A görögöknek tett engedmények elégedetlenségeket válthatnak ki, és realitássá válhat a segítség beszüntetése, ez pedig csődhöz vezetne.

A szakértő szerint Görögország kilépése az euróövezetből már megtörténhetett volna. Az európai politikusok most megfizetnek azért, hogy engedtek a görög államadósságot felvásárolt bankoknak.

- Minél hamarább bekövetkezik a csőd, annál gyorsabb lehet a gazdaság helyreállítása. Nem volt helyes megsegíteni Görögországot. De mivel a görög csődtől alapvetően a nagybankok károsodnának, ezek a bankok a politikusokon keresztül megszavaztatták az aránytalanul nagy mentőcsomagot Görögországnak. De a görög gazdaság mindennek dacára a lejtőn van: ez pedig újból példázza, hogy a csőd lenne a kisebb rossz Athén számára.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 355 megtekintés

Videó: 47 976 267 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888174

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh