A Közel-Kelet kész Dél-Amerikából importálni ivóvizet és sürgősen létrehozza a stratégiai víztartalékokat. India és Pakisztán a víz miatt újabb konfliktusba keveredhet.

A szakértők szerint az ivóvíz hiánya Ázsiában újabb háborúkhoz vezethet.

Irán állandóan fenyeget a Hormuzi-szoros lezárásával, ami elsősorban az olajszállítás megbénulásának veszélyét idézi. Ugyanakkor tudni kell, hogy a Perzsa-öböl egyes monarchiái számára ez az édesvíz-hiányt is jelentené. Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar és az Arab Emirátusok számára az importált ivóvíz alapvetően a Hormuzi-szoroson át érkezik.

Az Öböl-háború idején Szaddam Husszein katonái csapást mértek az édesvízgyártó üzemekre. Most ismét fennáll a csapás veszélye, amennyiben konfliktus lenne a Hormuzi-öbölben. Ezért a régióban kidolgozzák az egységes csőhálózat projektjét. Ezek a vezetékek összeköttetésben állnának az édesvízgyártó üzemekkel, és helyettesíthetnék a nemzeti vízhálózatotokat, amennyiben azokat kár érné.

Még élesebb a helyzet Dél- és Délkelet-Ázsiában, ahol, úgy tűnik, egyes országok már készen is állnak a csatára a folyókért. India és Pakisztán háromszor háborúzott egymással, és most újabb konfliktus fenyeget, ez alkalommal a vízkészletekért. Iszlámábád Új-Delhit „vízterrorizmussal” vádolja, miután elvezeti a határfolyó, az Indus vízét vízerőmű építése miatt. Az tehát a vád, hogy a szomszédos országot öntözővíz nélkül akarja hagyni és ezzel aláássa gazdaságát.

Indiának viszont szimmetrikus választ készül adni Kína. A kínai hidroenergetikai projektek a Brahmaputrán és más folyókon Tibetben indiai parasztok millióitól vonnák el a vizet. Dmitrij Moszjakov szakértő Rádiónknak adott interjújában arra is rámutat, hogy már régen hasonló problémával küzd Laosz, Kambodzsa, Vietnam és Thaiföld is. Nincs elég vizük, miután Kína a Mekongnál a vízerőműhöz gátat épít.

- Az édesvíz miatti konfliktusok nagyon komoly tényezői a helyzet kiéleződésének. Gyorsan nő a lakosság, a gazdaság, nagyobb a vízfelhasználás. Itt mindenképpen komoly nemzetközi erőfeszítések szükségesek a víztartalékok elosztásához és felhasználásához kapcsolódó jogok kidolgozására.

Az ázsiai földrész az utóbbi két évtizedben impozáns fejlődést demonstrált, és most is a világ leginkább lendületesen fejlődő régiója. Tehát meg lehet találni az adekvát választ az ázsiai országok biztonságát és jólétét fenyegető kihívásra.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 292 377 megtekintés

Videó: 45 392 043 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6366943

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh