Irán csapást mér a régióban levő amerikai katonai létesítményekre, amennyiben támadás éri Izrael részéről. Ezt Hasszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni mozgalom vezetője jelentette ki az Al-Majadin bejrúti tévécsatornának.

A libanoni politikus iráni hivatalos forrásokra hivatkozva közölte, hogy Teherán erre vonatkozóan már meghozta a döntést. Annak nem lesz jelentősége, hogy az Egyesült Államok közvetlenül részt vesz-e vagy sem az izraeli agresszióban. Az iráni létesítmények elleni támadásért minden esetben Washingtont fogja terhelni a felelősség.

Dmitrij Marjaszisz, az orosz Kelet-kutató Intézet szakértője logikusnak tartja Naszrallah figyelmeztetését. A Hezbollah számára Teherán mellett Damaszkusz a fő szövetséges.

- Izrael amerikai beleegyezés nélkül nem mér csapást. Arról nem is szólva, hogy az izraeli hadseregnek nincs meg minden lehetősége ahhoz, hogy valóban hatékony legyen az iráni nukleáris objektumok elleni támadás. Az egyedüli ország, amely segíthet Izraelnek az Egyesült Államok. Ezért bárki is mérjen csapást, világos lesz, hogy Izrael mögött az Egyesült Államok áll.

A régióban a szembenállás újabb szintre jutott. A Hezbollah jelzést küld az Egyesült Államoknak: csendesítse le legközelebbi közel-keleti szövetségesét, másképpen károk érik a térségben levő amerikai katonai bázisokat. Az amerikai katonai vezetők, és maga Barack Obama elnök is többször hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt az Irán elleni izraeli akcióban. Erre hívta fel a figyelmet Vlagyimir Jevszejev politológus, aki szerint azonban a térségben kialakult helyzet egyáltalán nem ad okot a derűlátásra.

- Most inkább az információs nyomás figyelhető meg, mintsem a katonai akció kezdetéhez való közeledés. De Irán, úgy látszik, felkészül az események bármilyen alakulására. Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy rakétacsapást mérnek a régióban levő amerikai katonai bázisokra, amelyek Afganisztánban és az arab monarchiákban vannak. Ebben az esetben a konfliktusba belekeverednek más államok is, ami viszont regionális háborút jelent előre kiszámíthatatlan következményekkel.

A szakértők úgy vélik, most a térségben elegendő bármely provokáció ahhoz, hogy a helyzet a legrosszabb forgatókönyv szerint alakuljon. Ilyen lépés lehet, ha Irán lezárja a Hormuzi-szorost a nyugati szankciók további szigorodása miatt. Vagy ha a Nyugat erővel próbálja megoldani a szíriai krízist.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 007 megtekintés

Videó: 48 924 691 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026860

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh