Hétfőn a déli katonai körzetben Kaukázus-2012 hadgyakorlatok kezdődnek. Annak ellenére, hogy a manőverekben kifejezetten csak orosz katonák vesznek részt és a gyakorlatok csakis Oroszország területén valósulnak meg, Grúzia bejelentette, hogy a Kaukázus-2012 fenyegeti a kaukázusi országok szuverenitását. A NATO-főtitkár szintén aggályainak adott hangot.

Tbiliszi szempontjából az orosz manőverek elsősorban Grúzia, de Azerbajdzsán számára is veszélyesek. A grúziai külügyminisztérium vezetője, Grigol Vasadzeki jelentette, hogy a 2008. évi augusztusi konfliktus előtt Oroszország szintén hasonló gyakorlatot rendezett állítólag azzal a céllal, hogy csapatokat vonjon össze a grúziai határnál és később bevethesse azokat a háborúban. Vasadze szerint az idén Moszkva a gyakorlatok révén kíván nyomást gyakorolni a grúziai belpolitikai helyzetre és leváltani az ottani törvényes hatalmat.

Az Izvesztyija lap katonai szemleírója, Ivan Konovalov véleménye szerint a grúz reagálás előre látható volt.

„Grúzia folytonosan aggodalmának ad hangot a déli katonai körzetben rendezett manőverek kapcsán. Egyszerűen ez megfelelő ürügy, hogy felhívja magára a világközösség figyelmét.”

Meglepő, hogy ebben a kérdésben Tbiliszit támogatja Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, aki kijelentette, hogy Oroszországnak tiszteletben kell tartania Grúzia területi integritását és szuverenitását. Rasmussen közben megjegyezte, hogy Oroszország nem tájékoztatta az atlanti szövetséget a hadgyakorlat céljairól.

A kifejtett aggályok dacára a gyakorlat semmiképpen sem nevezhető nagyszabásúnak. Mindössze 8 ezer katona és csaknem 300 haditechnikai egység vesz részt a manőverekben. Az örményországi, abháziai és dél-oszétiai katonai bázisok alegységei pedig egyáltalán nem vesznek részt benne. Amint Alekszandr Posztnyikov vezérkarfőnök-helyettes elmondta, ilyen döntés született, hogy ne keltsenek felesleges feszültséget a térségben.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 755 882 megtekintés

Videó: 48 954 563 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032369

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh