Az Egyesült Államok újabb csapatokat von a Közel-Keletre: több hadihajó és négyezer tengerészgyalogos érkezik a körzetbe. Leon Panetta, az Egyesült Államok védelmi minisztere a diplomáciai személyzet védelmével magyarázta az erők mozgósítását a Közel-Keleten. Az erősítés hét hónapig marad a régióban.

Egyelőre nem világos, hogy melyik körzetben. A tengerészgyalogosok ott lehetnek a térség legnagyobb haditengerészeti manőverein. A hadgyakorlaton 25 ország vesz részt az Egyesült Államok vezetésével.

A hadgyakorlat célja kidolgozni a biztonságos hajózás szavatolásának menetét és az aknák elleni harcot a Vörös-tenger, az Ománi- és a Perzsa-öböl vízterületén. A Pentagon kiemeli a manőverek tervezett jellegét. Konsztantyin Szivkov katonai elemző Rádiónknak adott interjújában a helyzetet így kommentálta:

- Ez a hadgyakorlat lehet akár része is a fegyveres erők, elsősorban a haditengerészet és a légierő felkészítésének egy Irán elleni csapásra. De az adott szakaszon nem mutatkozik erre nagyobb készség.

Irán tart attól, hogy Izrael csapást mér nukleáris objektumaira. Egy külső támadás esetén Teherán lezárhatja a Hormuzi-szorost, ami kulcsfontosságú a kőolajszállítás szempontjából. A Perzsa-öböl esetében a hadgyakorlatra az iráni hatóságok nagyon érzékenyen reagáltak. A következő héten az országban légvédelmi hadgyakorlat kezdődik. Irán történetében ez lesz a legnagyobb .Teherán tehát demonstrálja, hogy van lehetősége a válaszcsapásra - mondja a szakértő.

- Irán 300-500 repülőgép esetén képes visszaverni a csapást. Nagyobb szám esetén, másfél-kétezer gép bevonásakor viszont az iráni légvédelem nem érvényesülhet, így az iráni nukleáris program szétverésének feladata megvalósulhat. De másfél-kétezer repülőgép igen nagy erőt jelent, az adott szakaszon nincs ilyen a körzetben.

Az Egyesült Államok és szövetségeseinek erőforrásai persze nem vethetők össze Iránéval. Ennek ellenére, ha reális lenne a konfliktus,az Egyesült Államok minden bizonnyal igyekezne elkerülni hadseregének bevetését- véli Szergej Druzsilkovszkij, a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyeteme (MGIMO) Közel-Kelet tanszékének professzora.

- Az Egyesült Államok igyekszik majd kivezetni repülőgép-anyahajóit a Perzsa-öbölből, mert az amerikaiak számára ez egyedül az olyan célpont, amelyet Irán megsebezhet. Ha csapást mérnek Iránra, akkor az távolsági lesz, több ezer kilométerre Irán területétől, a levegőből érkezhet ez a csapás.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 983 megtekintés

Videó: 48 300 272 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920698

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh