A számítógépes támadások bizonyos esetekben fegyveres támadásokkal tekinthetők egyenértékűnek, és így önvédelemre, valamint a nemzetközi háborús jog alkalmazására adhatnak alapot - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium vezető jogtanácsosa egy, a témában rendezett konferencián, Fort Meade-ben.

A The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadásának szerdai jelentése szerint Harold Koh - a számítógépes hadviseléssel kapcsolatos amerikai álláspontot ismertetve - hangoztatta, hogy azok a kibertámadások, amelyek halált, sebesülést vagy komoly rombolást okoznak, a nemzetközi háborús jogszabályok megsértésének tekinthetők. Erőszak törvénytelen alkalmazásának minősíthető például, ha egy számítógépes támadás miatt meghibásodik egy atomerőmű, sűrűn lakott térségben megnyílik egy védőgát, vagy meghibásodik a légi irányítási rendszer, és emiatt repülőgép-szerencsétlenség következik be.

Koh elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok az ENSZ-en keresztül sok más országgal megállapodott a számítógépes támadásokra vonatkozó alapelvekben. Legalább egy nemzet mindazonáltal - mondta Koh, a lap szerint Kínára utalva - kérdésesnek tartja például azt az álláspontot, hogy a nemzetközi jog az internetre és számítástechnikára is kiterjedjen.

"A kibertér nem egy jogmentes övezet, ahol bárki korlátozás vagy visszafogottság nélkül ellenséges tevékenységet folytathat" - hangoztatta a vezető jogtanácsos, aki ennyire nyílt megfogalmazásban első magas rangú jogászként beszélt erről a témáról.

Megismételte, hogy az önvédelem joga elméletileg az erő illegális alkalmazásának bármely formájára kiterjed.

Azt is hangoztatta ugyanakkor, hogy a számítógépes támadásokra adott válasznak - bár nem feltétlenül kell ugyanabban a közegben maradnia - arányosnak kell lennie, lehetőleg elkerülve a polgári személyek veszélyeztetését.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 669 528 megtekintés

Videó: 37 289 786 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5796389

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh